Els MIR i tots els grups parlamentaris exigeixen la implicació política de Salut en les negociacions de la vaga
Ramentol nega un “problema sistemàtic” en la formació dels metges residents però admet “àrees de millora”
El portaveu del comitè de vaga dels MIR, Àlex Mayer, ha lamentat aquest dijous que s’estan trobant amb un “mur” en les negociacions amb els proveïdors del sistema públic i ha demanat la “voluntat política” del Departament de Salut per trobar solucions al conflicte.
Mayer ha comparegut a la Comissió de Salut del Parlament coincidint amb la setena jornada de vaga dels MIR, concentrats a fora a la mateixa hora.
Els grups parlamentaris han traslladat el suport a aquests metges i tots, també els que formen part del Govern, han reclamat la implicació política de Salut. En una compareixença prèvia a la comissió, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha negat un “problema sistemàtic” en la formació dels MIR però ha admès “àrees de millora”.
Mayer ha demanat a la consellera de Salut, Alba Vergés, que es reuneixi amb els MIR i “solucions polítiques” per posar fi al conflicte laboral entre els metges interns residents i els proveïdors del sistema públic, l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals. El portaveu del comitè ha subratllat que els MIR volen tornar als centres a formar-se i a atendre els pacients, però ha advertit que la “vocació no pot ser excusa per tenir un col·lectiu en condicions precàries”.
La compareixença de Mayer ha estat en el marc de la setena jornada de vaga dels metges residents per reclamar una formació adequada i millores laborals, sobretot pel que fa als descansos, i salarials. La setmana passada van fer una vaga de tres dies i aquesta van començar-ne una segona dilluns i prevista fins divendres, les dues convocades pel sindicat Metges de Catalunya, que dóna aixopluc a les reivindicacions dels residents. Fins a la Comissió de Salut han arribat els crits dels MIR en vaga que s’han concentrat a les portes del Parlament en una nova mobilització per visibilitzar les seves reivindicacions mentre duren les aturades.
El portaveu del comitè ha assegurat que fins ara els avanços obtinguts en les negociacions són “molt escassos”. En l’àmbit laboral, els metges en formació consideren imprescindible que se’ls garanteixin 36 hores continuades de descans setmanal després d’una guàrdia i, segons expliquen, aquest és un dels punts on es troben més encallats. Quant al salari, els MIR han fet una contraproposta d’uns 20.000 euros bruts anuals per als residents de primer any més pujades progressives; una proposta que, com les altres reivindicacions, consideren “de mínims”. De moment, els han ofert un increment del 5%, i s’hi sumaria un augment de l’1% el 2021 i de l’1% el 2022, segons expliquen des del comitè de vaga dels MIR.