Reobertura de les activitats per trams i cada quinze dies
La desescalada durarà setmanes i serà per fases, malgrat que no s’aconseguirà dilluns tenir menys de 300 llits d’UCI ocupats
Salut prepara el protocol per dispensar tests d’antígens a les farmàcies
La recuperació de les activitats socials i econòmiques ara restringides o prohibides i de la mobilitat entre municipis els caps de setmana serà progressiva, a partir de dilluns, dia 23, i per fases revisables cada quinze dies, segons l’evolució de la pandèmia. Aquests són els eixos de la desescalada de la segona onada, segons va avançar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, i el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz. Durant aquesta setmana es debatrà l’aixecament de les restriccions amb els sectors econòmics afectats i a finals de setmana s’avançaran les decisions per dilluns. El retorn de les activitats “es farà a poc a poc i durarà setmanes”, va advertir Vergés, i hi va afegir que els canvis “no necessàriament afectaran el toc de queda, que disminueix força la mobilitat social nocturna”.
Salut admet que la desescalada començarà malgrat que un dels tres indicadors que s’havien proposat redreçar no arribarà dilluns als nivells desitjats, el de llits d’UCI ocupats, ahir encara situat en 587, lluny dels 300 que es pretenien assolir. Això explica la prudència en la reobertura, tot i que la velocitat de contagi ja ha baixat al 0,78. “Hem superat el pic epidemiològic, però no l’assistencial”, assegurava ahir la consellera. “L’ocupació de les UCI baixarà més a poc a poc”, però calia “garantir l’atenció a totes les casuístiques i necessitats sanitàries”.
Pel que fa a l’ampliació del ventall de proves per detectar la Covid-19, Salut treballa amb el Col·legi de Farmacèutics la possibilitat que les oficines de farmàcia facilitin tests d’antígens –via nasal i amb resultats en quinze minuts, més o menys el que triga un test d’embaràs– i augmenti així el nombre de deteccions. Es disposa de vuit milions de proves per repartir, un cop es resolguin qüestions com ara el cost que tindria per al sistema de salut i per als farmacèutics, la protecció de les dades dels usuaris i la necessitat d’una prescripció mèdica.
Els tests d’antígens haurien facilitat la millora de la pandèmia a la Comunitat de Madrid, si bé Mendioroz es mostrava escèptic en aquest sentit: “No hi ha evidències de millora, tot són hipòtesis.” Salut afegirà els tests a les proves massives PCR que ja es fan “de manera complementària”, deia Vergés, perquè aquestes proves “només mostren la fotografia d’un moment determinat, i el que cal és garantir la traçabilitat dels positius un cop superada la fase crítica”. Catalunya assumeix unes 250.000 proves per setmana, mentre que a Madrid se’n fan 170.000. El fet que la capital de l’Estat iniciés la segona onada ja a l’agost explicaria la millora que està registrant ara, després d’una afectació “en altiplà” de dos mesos.
Salut sí que ha detectat un augment de la població que es vacuna contra la grip, amb un 29% més després de 30 dies, sobretot entre joves i infants.
LA FRASE
Més places per estudiar infermeria
El govern ampliarà en 800 el nombre de places públiques per estudiar infermeria, segons la directora general de Professionals de la Salut, Montserrat Gea. El sindicat Satse reclama que l’augment sigui més ràpid.
Mascaretes a 0,72 euros des d’avui mateix
Les mascaretes quirúrgiques d’un sol ús costaran un màxim de 0,72 des d’avui. El ministeri té previst, d’altra banda, prohibir les mascaretes amb vàlvula antiretorn o d’exhalació.
Omella ajorna una presa de possessió episcopal
L’arquebisbat de Barcelona ha traslladat del 22 de novembre al 20 de desembre la cerimònia d’ordenació del nou bisbe auxiliar de Barcelona, Javier Vilanova. Fonts de l’arquebisbat han confirmat que ho han fet per les mesures contra la Covid-19 i, sobretot, perquè Vilanova és de la Fatarella, a la Terra Alta, i a causa del confinament perimetral del cap de setmana la seva família no podria venir.
Menys delictes, però més estafes per internet
Interior ha calculat que el toc de queda i el confinament municipal han reduït en un 30% el nombre de delictes, sobretot els furts. En canvi, hi ha més estafes per internet perquè es fa servir més aquesta modalitat.
Sánchez potencia la col·laboració privada en els fons UE
D. PPedro Sánchez va convocar ahir a La Moncloa la patronal i els sindicats per constituir la taula de diàleg social per a la reconstrucció –el nom oficial hi afegeix “de la transformació i la resiliència”– i els va fer un anunci: el govern espanyol està ultimant un reial decret per potenciar la col·laboració publicoprivada en la gestió dels fons UE amb mesures per reduir tràmits i agilitzar la burocràcia i els calendaris.
La concreció arribarà en propers Consells de Ministres amb la creació de la figura dels projectes estratègics per a la recuperació i la transformació econòmica per incloure així en l’ordenament jurídic nous instruments de col·laboració publicoprivada.
Si bé els fons estan amenaçats, la vicepresidenta tercera i titular d’Economia, Nadia Calviño, va deslligar el vet de Polònia i Hongria a l’acord sobre el pressupost de la UE per al 2021-2027 dels pressupostos estatals del 2021, que ja preveuen un avançament d’uns 26.600 milions dels fons de recuperació. Calviño va aclarir que la cita d’ahir amb la CEOE, la Cepyme, la UGT i CCOO era per “parlar de futur” i que no pertoca “plantejar condicionalitat” sobre aquests fons “en reformes, i menys del passat”, en al·lusió a la reforma laboral.