La Selva té el risc més baix
La Cerdanya i el Pla de l’Estany són les comarques gironines que tenen el risc de rebrot més alt i les seves capitals, també
Blanes i Lloret són els municipis de més de 20.000 habitants amb menys risc
Amb 190 punts, la Selva era ahir la comarca gironina amb un risc de rebrot més baix. De fet, és l’única per sota dels 200, mentre que a l’altre extrem hi ha la Cerdanya, amb un índex de 544. L’última actualització del portal de dades Covid, de Salut, recollia també que Puigcerdà és el municipi gironí i català de més de 20.000 habitants amb més risc (838), mentre que Blanes, amb 170, és la població gironina que tenia el risc més baix, seguida de molt a prop de Lloret, amb 172 punts.
Tot i aquest descens del risc de rebrot a la Selva, encara hi ha 50 veïns de la comarca que estan ingressats en algun centre hospitalari a causa de la Covid-19 i és la segona comarca gironina amb més residents ingressats, darrere del Gironès, que en té 58. De fet, el Gironès segueix la Selva pel que fa al risc de rebrot, amb 280 punts. A aquesta comarca la segueixen, per ordre ascendent, el Baix Empordà (323), la Garrotxa (327), l’Alt Empordà (328), el Ripollès (363), el Pla de l’Estany (512) i, finalment, la Cerdanya.
Segons les mateixes fonts, fins dimecres hi havia un total de 229 gironins ingressats, la meitat dels quals del Gironès i la Selva, i la resta, repartits de manera desigual: 33 del Baix Empordà, 29 de la Garrotxa, 28 de l’Alt Empordà, 16 del Pla de l’Estany, 12 del Ripollès i tres de la Cerdanya.
Totes les poblacions gironines de més de 20.000 habitants –que són les que es registren en aquesta web–, a excepció de Blanes i Lloret, tenen un risc de rebrot per sobre dels 300 punts –que és pràcticament la mitjana que hi ha al conjunt gironí–. A banda de l’alta xifra de Puigcerdà, també destaca la de Banyoles –amb un risc de 619–, on des de dimecres s’està fent un cribratge massiu entre la població asimptomàtica. També es fa un cribratge massiu a Olot, on, si bé el risc és més baix (amb 387 punts), hi ha actualment 22 veïns ingressats pel virus. Precisament ahir, durant la segona jornada de cribratges massius, hi va haver 757 participants a Olot i 647 a Banyoles. Avui continuaran els cribratges.
La capital de la Garrotxa, a més, registra una de les xifres més altes pel que fa al nombre de defuncions, un total de 104 morts durant tot aquest període, mentre que a Girona –on n’hi ha hagut més– la xifra és de 170.
També és alt el risc de rebrot a Palafrugell, amb 587 punts. A Girona ciutat, el risc de rebrot se situa ara en 332 i a Salt, en 454. A Sant Feliu de Guíxols i a Vilafant, el risc és de 329 i 359, respectivament.
Cribratge massiu a Figueres des de dilluns
Salut començarà a fer un cribratge intensiu a Figueres a partir de dilluns per detectar casos asimptomàtics en la població de més de 16 anys. Ho va confirmar ahir l’alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, a l’ACN, i va explicar que encara s’estan acabant de tancar els punts on es faran, però va dir que es faran previsiblement durant cinc dies en cinc espais de la ciutat, entre altres el Teatre El Jardí. Lladó va dir que, tot i que les xifres a la ciutat han anat a la baixa en les darreres setmanes, la situació hospitalària “no és la mateixa que al juny”, quan es van aixecar les primeres restriccions, i per això va demanar prudència a la població, en què el percentatge de proves positives és del 8,19%.
Brot de Covid a l’hospital Santa Caterina
Un brot de coronavirus afecta vint pacients i quinze sanitaris de l’hospital Santa Caterina de Salt. Arran d’això i com a mesura preventiva, el centre ha dividit en dues unitats la planta per tal de poder mantenir aïllades les persones contagiades. Cap dels contagiats té símptomes greus. De fet, segons ha explicat l’hospital en un comunicat, només alguns han mostrat símptomes lleus i, a més, cap dels professionals sanitaris que han contret la malaltia ha necessitat ingrés hospitalari per tractar-se. De seguida que es va tenir coneixement del brot, el Santa Caterina va fer un cribratge massiu per detectar els contagiats i s’han extremat encara més les mesures per a les visites.