Salut

Alemanya tanca des de dimecres fins passat festes per frenar la Covid

Merkel i els líders regionals pacten la pràctica paralització de la vida pública

Adverteixen que les restriccions vigents no són suficients contra la pandèmia

A partir de dimecres, a Alemanya només quedaran oberts supermercats, farmàcies, òptiques i altres comerços considerats essencials, així com gasolineres, oficines de correus i bancs. Els bars i restaurants, així com els museus, cinemes, teatres i sales de concerts, a més de gimnasos, piscines, discoteques i altres formes d’entreteniment, ja estaven tancats des del 2 de novembre. Així continuaran. Les escoles avancen les vacances tres dies i no tornaran a obrir fins al 10 de gener, una setmana més tard del previst. Queda prohibit el consum d’alcohol en espais públics –és a dir, res del gotet de vi calent o la cervesa “to go” com fins ara.

En els tres dies estrictes del Nadal alemany –24, 25 i 26– es podran rebre a casa fins a quatre familiars directes –actualment, les reunions privades no poden ser de més de cinc persones, com a màxim de dues llars–. Però per Cap d’Any hi ha la prohibició estricta de fer festes i trobades, al carrer o a casa. I tampoc es podran vendre petards, articles que a Alemanya són gairebé irrenunciables per entrar a l’any nou.

La vida serà, doncs, més silenciosa, segurament més avorrida i probablement més trista aquest Nadal. A canvi, no hi ha restriccions de mobilitat, tot i que es recomana no fer viatges ni dins d’Alemanya ni a l’estranger si no és realment imprescindible. A les regions més afectades hi ha toc de queda nocturn, però de moment això no afecta la resta del país.

La cancellera Angela Merkel feia setmanes que demanava restriccions dràstiques. Però alguns lands –estats federats– s’hi oposaven. I correspon als poders regionals implementar les mesures dins del seu territori.

La desesperació de Merkel ha anat en augment, així com l’estadística dramàtica de la pandèmia.

Consensuar un acord

Com es veia venir de fa dies, la cancellera i els líders regionals van consensuar finalment ahir unes restriccions més dràstiques, en vista de l’evidència que les implantades el 2 de novembre no han servit per contenir la pandèmia. S’ha disparat setmana rere setmana el nombre de contagis i de víctimes mortals. Dijous passat es van vorejar els 30.000 nous casos de Covid-19 i els 600 morts en un dia, les noves màximes absolutes.

En tot el període de pandèmia, en aquest país de 83 milions d’habitants s’han verificat 1,3 milions de contagis i 21.700 morts. La incidència setmanal per cada 100.000 habitants és de 169 contagis. A partir de 50 casos setmanals, es considera zona de risc. Les regions de màxima incidència ara mateix són Baviera, al sud, a més de Turíngia i Saxònia, on se superen els 200 casos setmanals per cada 100.000 habitants.

Tancar botigues durant la temporada de Nadal tindrà conseqüències econòmiques. El ministre de Finances, el socialdemòcrata Olaf Scholz, xifrava ahir en 11.000 milions d’euros el nou paquet d’ajuts i compensacions que s’haurà d’aprovar si el tancament total es perllonga un mes. S’afegiran als 10.000 milions que es van destinar a les restriccions més suaus del novembre i als 15.000 milions calculats per al desembre, quan el tancament no afectava encara les botigues, però sí els restaurants, bars, museus, teatres, cinemes i gimnasos, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra
MOBILITAT

Calafell obre un debat per replantejar el transport urbà

Calafell
societat

La Pirotècnia Pibierzo de Lleó actua per Santa Anna, el dia gran de la Festa

blanes
medi ambient

Talen 11 palmeres per seguretat a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
societat

La CUP exigeix al govern que acabi amb les activitats il·legals a la Gola del Fluvià

sant pere pescador
tecnologia

Un joc digital permet visitar l’època medieval, la barroca i la modernista de Vic

VIC
xina

Alerta a la Xina pel pas del tifó Gaemi

barcelona