Brussel·les crea un mecanisme d’emergència que li permetrà retenir vacunes fabricades a la UE
La mesura no afectarà només a AstraZeneca, sinó a totes les empreses amb seus a territori de la Unió Europea
Després del problema de lliuraments de vacunes de la companyia anglo-sueca AstraZeneca, la Comissió Europea ha creat un mecanisme d’emergència que li permetrà controlar i, eventualment bloquejar, les exportacions a tercers països de les vacunes contra la Covid-19 produïdes en el territori de la Unió Europea.
El mecanisme no existiria “en un món ideal” però Brussel·les s’ha vist “en l’obligació” de protegir-se després de l’enfrontament amb AstraZeneca, que en el primer trimestre de l’any només lliurarà el 25% de les dosis signades, segons han indicat fonts europees, que han subratllat que es tracta d’una “mesura d’emergència”.
El mecanisme de “transparència” s’aplicarà de manera immediata –tan aviat com es poleixin alguns detalls pendents– i estarà vigent durant el primer trimestre de 2021, encara que pot renovar-se.
“No és control i prohibició d’exportacions, sinó només control. És un pas menys”, indiquen les fonts, que precisen que el sistema va en l’interès no sols de la salut dels ciutadans sinó també dels contribuents, que han pagat aquestes vacunes anticipadament i finançat el desenvolupament d’aquestes.
En total, Brussel·les ha contractat les farmacèutiques 2.300 milions de dosis –prop del doble de vacunes necessàries per als prop de 450 milions de persones a la UE–, per un valor de 2.700 milions d’euros.
El sistema no està dissenyat específicament per a AstraZeneca, sinó que és una mesura de prevenció perquè “en cas que hi hagi dèficits, corregir-los” i que hauran de respectar-lo totes les farmacèutiques amb les quals la Comissió ha signat contractes anticipats de dosis de les futures vacunes, afegeixen.
La Comissió entén que els contractes signats amb les farmacèutiques li atorguen el dret legal d’exercir aquest tipus de controls, que no afectarà cap aspecte que vulneri la confidencialitat o el secret dels negocis de les farmacèutiques. “Volem la transparència, la informació que no és aquí (...). És més que just que la tinguem i sapiguem el que passa”, expliquen fonts comunitàries, que assenyalen que és una forma que la UE pugui intervenir per a defensar l’interès dels seus ciutadans i contribuents si hi ha “inconsistències”.
Tant Pfizer-BioNTech com a Moderna –les dues úniques farmacèutiques que ara com ara han rebut l’autorització per a comercialitzar la seva vacuna a la UE– es veuran afectades per aquest control a les exportacions, ja que ambdues compten amb plantes en territori comunitari.
I quant a Johnson&Johnson, la vacuna del qual espera poder aprovar Brussel·les al llarg del primer trimestre, està construint una fàbrica a Espanya.
Els laboratoris que vulguin exportar vacunes que hagin fabricat a la UE hauran d’enviar una petició a les autoritats nacionals de l’Estat membre en el qual estigui la planta on es produeixen. Hauran de notificar informacions com les quantitats o el destí de les dosis i el país concernit, en coordinació amb la Comissió Europea, haurà d’acceptar o rebutjar la petició d’exportació “en qüestió d’hores”.
En el cas que un Estat rebutgi una exportació, les dosis “es quedaran a Europa i es distribuiran segons el pla que s’ha traçat”, agreguen des de Brussel·les.
El mecanisme s’aplicarà “ara com ara” només a les vacunes, però la Comissió no descarta futurs desenvolupaments.
Les farmacèutiques alerten a la UE que una “restricció de les exportacions” pot afectar el subministrament de vacunes
La Federació Europea d’Indústries Farmacèutiques han alertat a la Comissió Europea que si imposa una “restricció de les exportacions” pot posar en perill el subministrament de vacunes “a Europa i al món”. “Arriscar-se a rebre represàlies d’altres regions en aquest moment crucial de lluita contra la covid-19 no és d’interès per ningú”, han avisat aquest dijous en un comunicat. El lobby farmacèutic ha reclamat a la Comissió Europea i els estats que el mecanisme anunciat aquest dijous sigui només per aportar “claredat” sobre els enviaments.
“Si algun mecanisme no permet una total automatització en el vistiplau de les exportacions, o va més enllà de la transmissió d’informació per complir amb la transparència, podria ser una restricció de les exportacions”, afirmen en un comunicat.