Salut

L’OMS critica els controls de la UE a les vacunes

Brussel·les cedeix davant Londres en el conflicte sobre el preparat d’AstraZeneca i no hi haurà esculls a Irlanda del Nord

La Unió Europea està decidida a actuar per garantir el lliurament a temps de les dosis

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va criticar ahir la decisió de la Unió Europea d’imposar mecanismes de control a les exportacions de vacunes contra la Covid-19 produïdes en el seu territori. L’organisme internacional assegura que mesures com aquestes podrien propiciar que la pandèmia s’allargui. “És una tendència molt preocupant”, va dir Mariângela Simão, vice-directora general de l’OMS.

La Unió Europea va activar ahir un mecanisme per al control de les exportacions de vacunes de la Covid-19 de les farmacèutiques en territori europeu amb l’objectiu d’augmentar-ne la transparència i assegurar el subministrament de les dosis compromeses. El mecanisme no s’aplicarà en una llarga llista de països ni a Irlanda del Nord. La mesura estarà en vigor fins al 31 de març i afectarà les vacunes dels laboratoris amb els quals la Comissió Europea va signar acords de compra anticipada.

L’anunci d’aquest mecanisme va provocar divendres malestar al Regne Unit, on es temia la imposició de controls a Irlanda del Nord. La tensió va arribar fins al punt que hi van haver d’intervenir el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen. Tots dos van mantenir una conversa telefònica a última hora de divendres en la qual van acordar el “principi” que no hi hagi restriccions a l’exportació de vacunes quan les farmacèutiques compleixin amb les seves responsabilitats contractuals.

La Comissió va aclarir que el protocol per a Irlanda del Nord, subscrit entre la UE i el Regne Unit per eliminar les fronteres físiques a l’illa irlandesa, “no es veu afectat” per l’exigència comunitària d’una autorització prèvia a les farmacèutiques per a l’exportació de vacunes a països tercers.

La mesura de la UE va elevar la tensió entre Brussel·les i Londres, a flor de pell des que el Regne Unit va emprendre el procés que va culminar amb la sortida de la Unió Europea. El ministre britànic de Gabinet, Michael Gove, va remarcar ahir que la UE havia “comès un error” posant controls a l’exportació de vacunes a la frontera irlandesa que haurien suposat una violació de l’acord del Brexit. Gove va explicar, però, que havia parlat amb el vicepresident de la CE, Maros Sefcovic, i que tots dos van estar d’acord a “reiniciar” les relacions entre Brussel·les i Londres i donar prioritat a Irlanda del Nord.

Finançament

Tot i la marxa enrere en el cas d’Irlanda del Nord, Brussel·les està decidida a actuar per garantir el lliurament a temps de les dosis promeses a la Unió Europea. Els 27 estats membres recorden que han finançat per endavant el desenvolupament i la producció de vacunes amb 2.700 milions d’euros i volen controlar quantes se’n produeixen i a quins països es destinen, especialment després del conflicte amb AstraZeneca pels lliuraments de la seva vacuna a la Unió Europea.

Quedaran excloses dels controls les exportacions a Albània, Andorra, Bòsnia i Hercegovina, Islàndia, Sèrbia, Suïssa, Algèria, Egipte i Tunísia, així com els països pobres i els que es consideri que cal atendre de manera prioritària perquè hi ha hagut una crisi humanitària.

França evita confinar-se de nou, però tanca les fronteres

França tanca de nou avui les fronteres als països de fora de la Unió Europea (UE) amb l’esperança de frenar la tercera onada de la Covid-19 i evitar un tercer confinament, o almenys ajornar-lo. Així ho va anunciar el primer ministre francès, Jean Castex, en una roda de premsa sorpresa, divendres al vespre, durant la qual va anunciar el tancament a partir d’avui de les grans superfícies comercials no alimentàries, de més de 20.000 m², i la imposició de controls més estrictes en la resta de supermercats per limitar el flux de clients. El govern francès també ha anunciat un enduriment dels controls per fer complir amb el toc de queda, que s’aplica des de les sis de la tarda.

Portugal es blinda per frenar la tercera onada

Enmig d’una explosió de contagis i de l’expansió de la variant detectada al Regne Unit, Portugal es blinda per aturar l’avenç de la tercera onada, de xifres rècord. A partir d’avui arrenca una nova pròrroga de quinze dies de l’estat d’emergència que allarga les restriccions que ja estaven en vigor, entre les quals, el confinament generalitzat, i imposa noves limitacions, com ara controls a les entrades i sortides del país. A partir d’ara, els viatgers de països amb més de 500 casos per cada 100.000 habitants, com l’Estat espanyol, hauran de presentar una PCR negativa i fer una quarantena de catorze dies en arribar. A més, divendres Portugal ja va tancar la seva frontera amb l’Estat espanyol.

La missió d’experts investiga la zona del virus a Wuhan

Els experts internacionals de la missió de l’OMS que investiga a la Xina l’origen de la Covid-19 van recórrer ahir el que la premsa oficial considera la “zona zero” de la pandèmia, l’hospital Jinyintan, especialitzat en malalties infeccioses. Multitud de pacients van ingressar al centre durant els primers dies de la pandèmia. L’hospital de la capital de la província de Hubei també va ser un dels primers a informar de les primeres morts per aquest virus. I alguns dels seus metges van ser els que van escriure el primer article a la revista mèdica britànica The Lancet, en què descrivien les característiques epidemiològiques i clíniques del primer centenar de casos registrats a Wuhan.

S’eleva a 12 el balanç de morts en una residència a Madrid

Una de les dues persones hospitalitzades en estat crític de la residència de gent gran Vigor, de Becerril de la Sierra (Madrid), va morir ahir, amb la qual cosa s’eleva a 12 el nombre de víctimes aquest mes a la residència per la Covid. El brot ha afectat els 17 treballadors i els 48 residents del centre, que havien rebut la primera dosi de la vacuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Denuncien a tres persones per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona
SALUT

L’Alt Pirineu i Aran comencen la detecció precoç del càncer de coll uterí

Vielha
societat

L’Associació Rodes demana que es compri la Torre d’en Sastre

roses
SOCIETAT

Treball considera insuficients les mesures preventives de la planta de Botarell

Botarell
SOCIETAT

Investigadors de la UPC creen un sistema per reduir el combustible del vaixell d’Open Arms

Vilanova i la Geltrú
SOCIETAT

Una veïna del Raval nega que la manifestació contra Vox fos “violenta”

Barcelona
societat

La Policia Local detecta una cinquantena d’infraccions a comerços

salt
SOCIETAT

Baqueira promou un programa de lloguer d’habitatges per als treballadors

Baqueira