Salut

Sanitat admet que hi ha una “possibilitat real” que la soca britànica de la Covid-19 sigui més greu

Un document del CCAES apunta s’associa a un augment de la incidència i, amb ella, de les hospitalitzacions i la letalitat “en les properes setmanes”

Les vacunes disponibles actualment serien igual d’eficaces amb la variant del Regne Unit

El ministeri espanyol de Sanitat ha admès aquest divendres que existeix la “possibilitat real” que la variant britànica del coronavirus, que ja s’ha detectat a 14 comunitats autònomes, pugui ser més greu i letal. El departament adverteix que la nova soca podria suposar un augment de la incidència del virus i, amb aquest, de les hospitalitzacions i la letalitat “en les properes setmanes”.

Així consta en la darrera actualització del document “Circulació de VOC 202012/01 (B.1.1.7) i altres variants de SARS-CoV-2 d’interès per a la salut pública a Espanya”, on es recorda que la soca detectada per primera vegada al Regne Unit està associada a una major capacitat del virus per transmetre’s. “Això pot associar-se a una major incidència de la malaltia als llocs on circuli àmpliament i no s’apliquin estrictament les mesures de prevenció”.

El document, elaborat pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), assenyala que fins avui s’han notificat més de 400 casos de la soca britànica a Madrid, Andalusia, Cantàbria, País Valencià, Astúries, Múrcia, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, País Basc, Galícia, Extremadura, Navarra i Catalunya.

Tot i que l’informe no concreta quants casos s’han detectat exactament, el director del CCAES, Fernando Simón, va xifrar ahir en 449 els ja confirmats i va afegir que n’hi ha 55 més en estudi, a banda dels que no s’han arribat a notificar.

Segons el document, la distribució d’aquesta soca és “molt variable” segons el territori. No obstant això, la seva presència “augmenta ràpidament” i això “pot condicionar un augment de la incidència i possiblement la taxa d’hospitalització i la letalitat al nostre país en les properes setmanes”.

A més, alerta que “existeix una possibilitat real que pugui estar relacionada amb una major gravetat i letalitat”. “El risc que es produeixi un augment progressiu en les hospitalitzacions associat a la circulació cada vegada més gran de la variant és, per tant, elevat, tant per l’augment de la incidència com pel de la gravetat”, insisteix.

La variant B.1.1.7 no es va associar inicialment amb canvis en la gravetat de la malaltia, però estudis més recents al Regne Unit apunten que podria estar relacionada amb un increment en la letalitat en tots els grups d’edat.

No obstant això, també existeixen evidències que no afecta a la capacitat de neutralització dels anticossos en persones immunitzades amb pautes de vacunació completes. És per això que considera “probable que es mantinguin les eficàcies estimades de les diferents vacunes actualment disponibles”.

Pel que fa a la variant sud-africana, l’informe assenyala que “no hi ha evidències de major virulència”, tot i que alguns estudis mostren una disminució de la capacitat de neutralització de sèrums de pacients convalescents. És per això que “preocupa que pugui produir un major nombre de reinfeccions o reduir parcialment l’eficàcia de les vacunes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.