Salut

Catalunya passa aquest dilluns a confinament comarcal amb millores en els indicadors

El risc de rebrot cau a 431 (-26), la incidència acumulada se situa en 502 (-20) i l’Rt baixa fins al 0,89

Aquest diumenge hi ha 2.566 hospitalitzades amb la Covid-19 (+49) i 684 a l’UCI (-18)

A partir d'aquest dilluns Catalunya ampliarà de municipal a comarcal el confinament i suavitzarà lleugerament algunes de les restriccions vigents des de fa un mes. Aquesta petita obertura en les mesures per contenir la pandèmia de coronavirus coincideix amb una lenta millora dels indicadors epidemiològics i de la situació als hospitals.

L’últim balanç del departament de Salut situa la incidència acumulada del coronavirus en 14 dies en els 502,32 casos per cada 100.000 habitants, 20 punts menys que ahir i la xifra més baixa des de l’11 de gener. També continua retrocedint el risc de rebrot (EPG), que és l’índex de creixement potencial de l’epidèmia, i que avui és de 431 punts, 26 menys que ahir. La positivitat de les proves PCR i test d’antígens (TA) realitzades en els darrers set dies és del 6,20% (-0,09), la positivitat més baixa aquest any.

La velocitat de propagació (Rt) baixa dues centèsimes des d’ahir i se situa en el 0,89. Tot i que és un descens molt lleuger, és la primera vegada que aquest indicador baixa per sota del 0,9 d’ençà del 2 de desembre de l’any passat.

Des de l’inici de la pandèmia s’han diagnosticat amb proves PCR o TA 483.997 positius, 1.288 més que ahir, i han mort un total de 19.743 persones (+47).

Actualment hi ha 2.566 hospitalitzats amb la Covid (+49), dels quals 684 es troben ingressats a les unitats de cures intensives (UCI), 18 menys que dissabte.

El nombre de persones a les quals s’ha administrat la primera dosi de la vacuna és de 196.234, 1.553 més que ahir, i un total de 125.880 ja han rebut també la segona dosi, 4.098 més que el dia anterior.


Confinament comarcal, horari més ampli a la restauració, gimnasos oberts i llibreries el cap de setmana
Aquesta nova lleugera millora en la incidència de la pandèmia es produeix una setmana abans de les eleccions al Parlament i en la vigília de la flexibilització de les restriccions, com l’esmentat pas del confinament municipal al comarcal, una mesura demandada tant per petits municipis com per grans poblacions com Barcelona, que de fet defensa que el tancament sigui d’àmbit metropolità.

En el cas de la comarca de l’Alt Urgell, formarà des d'aquest dilluns amb Andorra un únic territori a l’efecte de les restriccions de mobilitat.

Una altra de les novetats és que bars i restaurants podran obrir una hora més al públic, ja que les franges per al desdejuni seran ara de 07:30 a 10:30 hores i les dels dinars, de les 13:00 a les 16:30 hores.

Els equipaments esportius en espais tancats, com els gimnasos, podran obrir amb l’aforament limitat al 30 % i un màxim de sis persones per a activitats en grup, encara que serà obligatori l’ús de mascareta i els vestuaris estaran tancats.

Durant el cap de setmana només podran seguir obrint comerços considerats essencials, però entre aquest grup i figuraran ara les llibreries, que podran tornar així a obrir el cap de setmana.

També s’autoritza la represa de competicions esportives que donen accés a lligues estatals.

En l’àmbit educatiu, es permetrà reprendre parcialment l’activitat presencial en el primer curs d’universitat, així com l’obertura de les escoles de música i dansa.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia