Salut

Set CAP gironins en la prova pilot de prescripció infermera

En aquests centres les infermeres acreditades ara ja poden prescriure amb recepta electrònica

Era una llarga reivindicació dels professionals de la infermeria

Set centres d’atenció primària (CAP) de la regió sanitària de Girona formen part de la prova pilot que s’ha iniciat a Catalunya perquè els infermers i infermeres puguin començar a emetre plans de medicació dins el sistema de recepta electrònica, amb signatura pròpia. La progressiva extensió d’aquesta reorganització de les tasques als centres d’atenció primària –una llarga reivindicació del col·legi professional d’infermeria– ha de permetre evitar esperes innecessàries per als usuaris i duplicitats entre els professionals del sector de la salut.

Els centres gironins on s’inicia el 2021 aquest nou sistema en l’actual fase de prova són els de Can Gibert del Pla, de Girona, amb set infermeres acreditades; Palamós, la Bisbal i Palafrugell, amb una infermera en cada un d’aquests centres dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà; l’ABS de l’Escala, amb una infermera del conjunt Fundació Salut Empordà que s’incorpora aquest mes de febrer, i finalment, dues infermeres a la Garrotxa, a La Vall d’en Bas i Sant Joan les Fonts, que han de començar també en els propers dies.

Més eficients

Fins ara, aquest col·lectiu de professionals sanitaris ja atenia pacients, feia valoracions, consultes i podia prescriure tractaments, però a l’hora de receptar medicaments, la prescripció s’havia de fer sempre amb la signatura d’un metge del centre. La signatura electrònica pròpia de les infermeres acreditades normalitzarà una situació de fet i agilitzarà la tramitació.

Autonomia

“És un gran avenç, ens permet ser molt més autònoms i guanyem fluïdesa en l’atenció als usuaris”, diu Sílvia Garanger, una de les infermeres del CAP de Can Gibert del Pla, a Girona, el primer centre gironí on des de mitjans de gener s’ha introduït aquest sistema. A tall d’exemple, explica que el canvi és molt concret quan es tracta d’atendre una persona amb una ferida: un cop feta la primera cura, probablement cal receptar gases, esparadraps o benes, i si hi ha dolor possiblement caldran analgèsics. Per fer la recepta, fins ara la infermera s’havia d’aixecar i anar a picar a la porta del metge; s’interrompien les dues consultes en curs per una qüestió de procediment. “Som molt més independents, perquè són funcions que ja exercíem però que s’allargaven innecessàriament i que es resolen en dos minuts amb la recepta electrònica”, hi afegeix.

En aquesta fase els medicaments que podran prescriure en l’atenció primària els professionals d’infermeria són aquells que no necessiten recepta mèdica, des de paracetamol fins a productes com ara sondes, gases, pegats, etc., molts dels quals poden ser finançats. “És una fita històrica, que reclamàvem des de fa molts anys, i que esperem que s’ampliï progressivament”, conclou Garanger.

LES FRASES

Ens permet ser molt més autònomes, guanyem fluïdesa en l’atenció a l’usuari, per exemple en el cas de persones amb ferides
És una fita històrica, que demanàvem de fa anys, i confiem que ara s’ampliarà progressivament
Sílvia Garanger
Infermera al cap de Can Gibert del pla, a Girona

La meitat dels professionals tenen acreditació

Al conjunt del país, en la fase de proves que es va iniciar a mitjans de gener i que està previst que s’allargui durant el mes de febrer, hi participen 114 professionals de 38 equips d’atenció primària (EAP). Posteriorment, el procés de certificació s’anirà desplegant arreu del territori. La implantació es farà progressivament perquè aquest sistema requereix l’obtenció d’un certificat de signatura digital per part de les infermeres per poder signar l’ordre de dispensació de la recepta electrònica, que pot ser un procés llarg i complex. Per poder prescriure, cal que les infermeres tinguin l’acreditació corresponent, emesa pel Departament de Salut. El requisit per tenir-la és demostrar més d’un any d’exercici professional o haver fet una formació específica. En aquests moments, de les 52.000 professionals en actiu que hi ha a Catalunya –aproximadament–, n’estan acreditades 25.709. Un cop acabat el procés d’acreditació, els col·legis professionals els entreguen el certificat digital, que els permet signar electrònicament i emetre la recepta. Aquesta evolució en la feina assumida per infermers i infermeres era reclamada pels mateixos professionals des de fa anys i va passar a ser possible quan l’agost del 2019 es va publicar el decret 180/2019, que regulava el procediment d’acreditació d’aquests professionals “per a la indicació, l’ús i l’autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà”. Acabat el mes de febrer, la intenció és desplegar aquesta mesura arreu del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.