Salut

Argimon demana tranquil·litat amb el vaccí d’AstraZeneca a l’espera de les conclusions de l’EMA

El secretari de Salut Pública recorda que “no hi ha cap vacuna que no tingui efectes adversos”

L’administració de l’antídot s'atura amb el 58% dels treballadors essencials amb la primera dosi

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha fet una crida a la tranquil·litat i ha demanat esperar a l’informe complet de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en angles) sobre les trombosis venoses cerebrals detectades en persones que s’havien vacunat amb el sèrum d’AstraZeneca. “No hi ha cap vacuna que no tingui efectes adversos”, ha recordat.

Argimon ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa juntament amb la sotsdirectora de Promoció de la Salut i coordinadora de la campanya de vacunació a Catalunya, Carmen Cabezas, i la responsable de Farmacovigilància de l’Institut Català de Farmacologia, Gloria Cereza.

El portaveu de Salut ha explicat que la Generalitat, d’acord amb el govern espanyol i altres països europeus, ha paralitzat temporalment, per precaució, la vacunació amb AstraZeneca a l’espera que l’EMA acabi d’analitzar les causes d’una trentena de casos de trombosis a la UE, alguns desconeguts fins ara, dels quals un s’ha registrat a l’Estat. “És moment d’esperar”, ha subratllat.

El responsable de Salut Pública ha explicat que la trombosi venosa cerebral és una malaltia “poc freqüent fora del context d’una vacunació”, amb una incidència de 3 o 4 casos per milió de persones.

A data d’avui, els casos descrits a Europa aquests últims dies de vacunats amb AstraZeneca, i a l’espera de confirmar que hi hagi una relació de causalitat, mostren una incidència encara menor: un cas per milió d’habitants.

“A Espanya s’han administrat un milió de dosi -d’AstraZeneca- i només hi ha un cas; així que hem d’estar molt tranquils”, ha afirmat. No obstant això, ha admès que li preocupa que la ciutadania perdi confiança en aquesta vacuna.

Davant aquesta nova “incertesa” de la pandèmia de la Covid-19, les consultes s’han disparat en aquests últimes hores i el 061 ha registrat unes mil trucades per consultar sobre AstraZeneca.

La simptomatologia de la trombosi venosa cerebral inclou forts maldecaps, que poden anar acompanyats d’alteració visual, nàusees o vòmits. Aquests símptomes són motius suficients per consultar al metge si es produeixen després d’haver rebut la vacuna d’AstraZeneca.

El portaveu de Salut ha remarcat que “no hi ha cap vacuna que no tingui efectes adversos”, però ha subratllat que l’actual anàlisi dels casos de trombosi cerebral proven que “la farmacovigilància funciona” a l’hora d’identificar possibles toxicitats tan poc freqüents que no es podrien observar en un assaig clínic.

Cabezas ha coincidit que és moment d’esperar a l’informe de l’EMA per veure si es pto reprendre la vacunació amb AstraZeneca.

Si finalment no es pogués tornar a administrar, Cabezas ha explicat que es valoraria la possibilitat d’administrar a les persones que ja han rebut la primera dosi d’AstraZeneca la segona amb Pfizer o Moderna a les 12 setmanes.


El 58% dels treballadors essencials ja han rebut una dosi
Arran de la suspensió s’han deixat d’administrar unes 120.000 dosis del vaccí d’AstraZeneca a Catalunya i s’han hagut de desprogramar gairebé 17.000 cites per a la inoculació.

En tot cas, el calendari de vacunació continua amb Pfizer i Moderna. Fins ara ja s’han administrat un total de 900.587 dosis dels tres antídots contra la Covid-19 a Catalunya.

Entre els que ja han estat vacunats hi ha un total de 148.277 treballadors essencials, que precisament havien rebut la primera dosi d’AstraZeneca abans que aquest dilluns se’n paralitzés la distribució. Aquesta xifra representa un 57,8% dels treballadors essencials vacunats amb la primera dosi i, per tant, que prop de la meitat hauran d’esperar l’informe de l’EMA.

A banda, han rebut la vacuna de Pfizer 113.016 persones més grans de 80 anys que no viuen a residències, un 28,4% del total.

Ara s’està a l’espera que es confirmi oficialment l’arribada massiva d’unes 400.000 dosis a l’abril per passar a vacunar la població general, començant pels de més de 70 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

“Alerta! Tortuga marina a les platges catalanes”

Begur

Viatge tecnològic a la moda, la salut, la mobilitat i l'energia del futur

BARCELONA
Societat

Barcelona, primera ciutat que acull el simulador de la “fórmula 1 del mar”

Barcelona
LA CRÒNICA

Estrelles Michelin per emportar a la Santa

Societat

Milers de persones exigeixen a Barcelona un decreixement turístic planificat

Barcelona

Més de 400 persones clamen a Girona contra el model turístic actual

girona
Societat

Un exprofessor del Pare Manyanet de les Corts acumula una dotzena de denúncies per abusos sexuals

Barcelona

Fan una revista per potenciar el sentiment i orgull de pertinença al barri de Pont Major

girona

Primers turistes per collir fruita dels arbres que han apadrinat

Aitona