Salut

Sanitat estudia la mort d’una dona de 43 anys per hemorràgia cerebral després de ser vacunada amb AstraZeneca

Es tracta d’una professora de Marbella que va rebre una vacuna el 3 de març i va tenir forts dolors de cap fins a tenir un ictus

S’investiga dos casos més de possible reacció adversa relacionats amb esdeveniments trombòtics

L’Agencia Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) està recollint dades sobre la mort d’una professora de Marbella, de 43 anys, per hemorràgia cerebral i que va ser vacunada per Astra Zeneca el 3 de març passat per comprovar si hi ha relació amb la dosi rebuda, segons han informat fonts d’aquesta agència.

El ministeri de Sanitat ha confirmat la mort de la dona, que segons precisa va patir un ictus isquèmic amb transformació hemorràgica. Hi ha dos casos més de reacció adversa amb trombosi.

Un segon cas és el d’una persona mb una trombosi venosa abdominal després d’haver rebut la primera dosi del vaccí. Aquests dos casos de possible reacció adversa a la vacuna es van registrar dimarts i se sumen a un tercer que es va comunicar dilluns, també relacionat amb un esdeveniment trombòtic.

Sanitat remarca que són tres casos en un context de 975.661 persones vacunades a l’Estat amb AstraZeneca.

Segons han publicat diversos mitjans malaguenys, la dona que treballava en un institut i no presentava patologies prèvies, va anar a a urgències amb mal de cap i malestar general hores després de rebre la vacuna.

Dies més tard va tornar a l’hospital on després de fer-li un TAC no li van trobar res significatiu. No obstant, en repetir-li la prova l’endemà li van detectar una hemorràgia massiva que van intentar drenar amb una intervenció quirúrgica durant la qual li van descobrir un edema.

La dona, que va morir dimarts en un hospital de Marbella (Màlaga), no presentava patologies prèvies i va donar negatiu en una prova de diagnòstic de Covid-19.

La base de dades FEDRA del Sistema Espanyol de Farmacovigilància va registrar les dues noves notificacions de sospites de reaccions adverses aquest dimarts a la tarda. En els dos casos, les persones afectades havien rebut la vacuna d’AstraZeneca en els darrers 16 dies.

Sanitat ha apuntat que es tracta de tres casos trombòtics “que per si mateixos, tot i que infreqüents, poden ocórrer en la població general”. El Ministeri ha apuntat però que els tres casos “compten amb la particularitat” que els esdeveniments trombòtics s’han associat a una disminució del número de plaquetes en sang. “Aquest fet pot suggerir una activació anormal del sistema de coagulació que s’associaria a aquesta formació de coàguls en localitzacions que no són les més habituals”, ha afegit.

Davant d’aquests esdeveniments, l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), juntament amb la resta d’agències reguladores i l’Agència Europea del Medicament, està recollint més informació i està portant a terme una investigació exhaustiva per saber si a més d’una relació temporal amb l’administració de la vacuna, hi ha una possible relació causal. Sanitat ha explicat que l’avaluació d’aquestes senyals “pot acabar trobant una causa alternativa a l’administració de la vacuna o no”. En el cas que sigui atribuïble a la vacuna, es poden establir mesures que tractin de minimitzar el risc, per exemple identificar factors que predisposin a l’aparició d’aquest tipus de trombosis i la limitació de l’ús de la vacuna quan es doni aquest factor de risc.

La vacunació amb AstraZeneca està aturada durant dues setmanes a l’espera dels resultats dels estudis que estan fent l’EMA, l’AEMPS i la resta d’agències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia