Salut

Llum verd a vacunar amb AstraZeneca fins als 65 anys

La vacunació amb aquest fàrmac es reinicia dimecres sense el límit dels 55 anys

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, compareix en roda de premsa després del Consell Interterritorial de Sanitat

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat aquest dilluns que a partir de dimecres es reprendrà la vacunació contra la Covid-19 amb la fórmula de la Universitat d’Oxford i AstraZeneca, que ja s’administrarà a persones de fins a 65 anys.

“Reiniciem la vacunació dimecres, eliminem el topall dels 55 anys i l’ampliem fins als 65 anys”, ha explicat Darias en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial de Salut (CIS) on s’ha aprovat la proposta que ha presentat aquest dilluns la Comissió de Salut Pública.

D’aquesta manera, el vaccí es tornarà a aplicar a l'Estat gairebé una setmana després que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) avalés la seva “seguretat i eficàcia” arran d’unes poques desenes de casos de trombosi detectats en persones que havien rebut una dosi recentment.

Sanitat, però, descarta per ara administrar el preparat d’AstraZeneca a persones més grans de 65 anys, fins a 70, tal com s’havia especulat. Fins ara la vacuna de la farmacèutica anglosueca només s’administrava a treballadors essencials i persones d’altres col·lectius prioritaris menors de 55 anys.

Darias no ha tancat la porta a ampliar més endavant el topall d’edat en funció dels resultats de l’estudi que la farmacèutica està realitzant als Estats Units d’Amèrica (EUA) amb pacients de totes les edats. De fet, ha apuntat que les primeres informacions que han rebut són “bones notícies”.

“Esperarem que la Ponència de Vacunes estudiï l’efectivitat d’aquest fàrmac per a aquesta franja de població, com apunta un assaig”. L’estudi clínic que es realitza als EUA ha mostrat fins ara que aquest vaccí té una eficàcia del 79% en la prevenció de la Covid-19 i que aquesta proporció augmenta fins al 80% en les persones més grans de 65 anys.

Preguntada sobre què passaria si algú es negués a rebre la vacuna d’AstraZeneca o d’una determinada marca per triar-ne una altra, Darias ha assenyalat que aquesta possibilitat “no està contemplada a l’estratègia de vacunació”. “Si no es vacuna, per ara no es vacunaria”, ha indicat.

D’altra banda, la ministra destacat que entre el primer trimestre i el segon es produirà un “salt” en l’arribada de vacunes serà de consideració. Per exemple, ha informat que el vaccí de Janssen (Johnson&Johnson), el quart aprovat per l’Agència Europea del Medicament, començarà a arribar a l’Estat a partir del 15 d’abril.

En relació a la possibilitat d’incorporar la vacuna russa Sputnik-V al catàleg, Darias ha assegurat que l’estratègia és incloure totes aquelles “que tinguin l’aval de l’EMA”. La ministra, però, ha assenyalat que aquest fàrmac en concret pot requerir més temps perquè no es fabrica en territori europeu i requereix d’una certificació.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bibiana Vallmajó Cantenys
Alcaldessa de Navata (Som Navata)

“Els parcs de les renovables s’han de decidir entre tots”

Navata

Comença l'exploració de la “biodiversitat invisible” dels Pirineus

Vielha

El ple acorda l’adjudicació del contracte pel futur aparcament a “Can Rich Xiberta”

CASSÀ DE LA SELVA

Les Fires de Sant Narcís de Girona tindran lloc del 25 d’octubre al 3 de novembre

girona

Empar Moliner inaugura la Mostra del Vi de l’Empordà

FIGUERES
Societat

Protesta contra la mà dura de Castelldefels contra els manters

Castelldefels
educació

Educació crea un grup fix de substituts amb 2000 places pel curs vinent

BARCELONA
llengua

El País Valencià consuma el canvi de lleis anticatalà

barcelona

Les comarques gironines tindran 480 grups d’FP el curs vinent

GIRONA