Salut

El MNACTEC repassa l’evolució de les pandèmies i grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat amb una exposició

‘Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible’ es podrà veure fins a finals d’any amb objectes com un carro-estufa

El Museu nacional de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa (MNACTEC) repassa l’evolució de les grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat amb la seva nova exposició temporal, ‘Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible’.

La mostra, que es podrà visitar fins al 31 de desembre de 2021, repassa la història a través d’algunes de les principals afectacions sanitàries globals. Ho fa a través e plafons informatius i alguns dels objectes més destacats que s’han utilitzat a Catalunya per combatre-les, com ara un carro-estufa que va recórrer els carrers de Girona a principis del segle XX, un pulmó d’acer de 1958 per ajudar a respirar persones amb problemes musculars o una recreació del Laboratori Municipal de Barcelona d’ara fa un segle.

La mostra repassa l’evolució que han experimentat les plagues sanitàries que major han tingut a nivell global, centrant l’afectació patida a Catalunya a partir d’alguns objectes originals i que es van utilitzar per combatre-les. Inicialment, la proposta s’havia de centrar en el fons fotogràfic del doctor Jaume Ferran i Clua, que es troba al MNACTEC, però l’esclat de la pandèmia de la Covid-19 va propiciar que es reformulés.

“El fet que ens aparegués el març de 2020 la Covid-19 ens va fer recondir l’exposició i vincular-la amb la pandèmia que vivim, així que la mostra és fruit de la voluntat de parlar de l’activitat científica, ara vinculada amb l’exemple que estem vivint”, explica el director del MNACTEC, Jaume Perarnau. D’aquesta manera es pot veure com personalitats científiques de casa nostra van treballar per combatre malalties com la pòlio o la ràbia, però també com les diferents societats han interpretat les pandèmies, des de l’origen diví fins a l’explicació científica.

“Aquestes epidèmies s’han reproduït al llarg de la història, i malauradament ens en toca viure una”, destaca Perarnau. D’aquesta manera, s’ofereix un ampli ventall d’instrumental utilitzat, entre els quals una reproducció del laboratori Municipal de Barcelona, amb els primers tipus de microscopis utilitzats i les provetes més primerenques fetes servir per analitzar les mostres que s’hi recollien.

L’exposició disposa de set àmbits amb mòduls interactius, on s’analitza, entre altres, com es combaten les malalties amb l’aplicació de la ciència, el concepte de salut pública, o com la globalització ha fet que les malalties hagin corregut a major velocitat arreu del món. Un conjunt de maquetes ajuden a entendre la composició dels virus, així com els mecanismes que tenen per sobreviure en organismes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

Crida ciutadana a inventariar la biodiversitat del litoral metropolità

Barcelona

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona

Ingressos zero en la prova pilot per evitar la llarga estada psiquiàtrica

Santa Coloma de Gramenet
ensenyament

Molins de Rei, Ripollet i Tarragona, entre els municipis amb més segregació escolar a primària

barcelona

Fornells i Quart planegen connectar els municipis amb una via verda

GIRONA