El virus continua a l’alça tot i la lleugera millora a les unitats de crítics
La velocitat de propagació i el risc de propagació empitjoren a les portes de Setmana Santa
Hi ha 68 persones ingressades menys, i sis menys a les UCI
Les dades facilitades ahir pel Departament de Salut indiquen que, com en els darrers dies, la propagació del virus continua creixent, tot i que el nombre d’ingressats a les unitats de cures intensives (UCI) va baixar ahir de 400 persones per primer cop des del dia de Reis. Concretament, el risc de rebrot, que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, ja se situa en els 226 punts, 9 més que divendres, a les portes de Setmana Santa, mentre que es van registrar 1.884 nous contagis i 31 morts més.
Pel que fa a la pressió hospitalària, es manté una lleugera descompressió i ahir hi havia 1.318 pacients hospitalitzats, 68 menys que divendres, dels quals 394 estaven greus a les UCI, sis menys que el dia anterior.
La velocitat de propagació de la malaltia, coneguda com l’Rt, va augmentar una centèsima, i ahir se situava en l’1,10, és a dir, que cada 100 infectats contagien de mitjana 110 persones, la qual cosa indica una expansió del virus lenta però constant. La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants en catorze dies, que es mantenia estable fins ara, també creix i s’ha situat en 206, sis casos més que divendres.
Des de l’inici de la pandèmia, a finals de febrer del 2020, el nombre total de casos confirmats per tot tipus de proves ja assoleix els 592.844 infectats. En els últims set dies s’han diagnosticat a Catalunya un total de 8.239 positius per proves PCR i d’antígens, la qual cosa significa una mitjana de 1.177 casos diaris, per sobre dels 1.000, que és el llindar que, segons els tècnics, fa possible un seguiment i un rastreig epidemiològics. La notificació de 31 noves defuncions per Covid-19 eleva a 21.238 el total de víctimes mortals de l’epidèmia a Catalunya.
La positivitat, és a dir, el percentatge de positius en proves PCR i tests d’antígens, es manté en 5,21%, però encara per sobre del 5% que l’OMS assenyala com a llindar de control de l’epidèmia.
LA XIFRA
Menys trànsit en l’operació sortida
m. membrivesLa primera fase de l’operació sortida de les vacances de Setmana Santa es va tancar ahir a les 15 h amb menys trànsit del previst. Un total de 409.088 vehicles van sortir de l’àrea metropolitana de Barcelona, dada que representa un descens del 17,4% respecte als mateixos dies de Setmana Santa del 2019, però un increment del 2,7% si comparem les xifres amb el cap de setmana anterior, segons les dades facilitades pel Servei Català de Trànsit (SCT). Així, la sortida ha quedat per sota de les previsions assenyalades, que xifraven en un mínim de 440.000 i un màxim de 500.000 el nombre de vehicles que sortirien de l’àrea de Barcelona durant aquests dos dies. De tota manera, a causa de la situació de pandèmia, el SCT ja assenyalava la possibilitat que les dues fases tradicionals de sortida d’aquest període festiu, el primer cap de setmana i a partir de dijous, es diluïssin i es produís un continu de viatges al llarg de tota la Setmana Santa. Les vies amb més concentració de trànsit ahir al matí van ser carreteres de costa, com la GI-600 a Blanes i la C-32 a Cabrera de Mar i a Sitges. També hi va haver retencions puntuals a l’N-340 a Vallirana i al Vendrell.
PCR negativa per entrar des de França per terra
Les persones procedents de zones de risc de França que arribin a Espanya via terrestre, a través de passos com la Jonquera, hauran de disposar d’una PCR o una altra prova diagnòstica de coronavirus amb resultat negatiu i efectuada en les 72 hores prèvies a l’entrada, com ja s’exigeix als que arriben a l’Estat amb vaixell o avió.
Queden exclosos de l’obligació els menors de sis anys, els camioners, els treballadors transfronterers i els residents en zones frontereres, en un radi de fins a 30 quilòmetres al voltant del seu lloc de residència.