Salut promou un programa de cribratges entre les empreses agràries del Baix Segre durant la campanya de la fruita
Demana la col·laboració del sector per detectar possibles casos asimptomàtics tot i que les proves seran voluntàries
El Departament de Salut convidarà el centenar d’empreses agràries del Baix Segre i la ciutat de Lleida, així com als pagesos de la zona, a participar en el programa de cribratge dissenyat en el marc de la campanya de la recollida de la fruita d’enguany.
L’adhesió a aquests cribratges per part de les empreses i dels treballadors serà voluntària i ha de permetre detectar casos asimptomàtics entre les plantilles. Per aquest motiu, des de Salut s’apel·la a la col·laboració del sector a fi de poder gaudir d’una campanya de la fruita segura.
El Departament donarà més detalls d’aquesta iniciativa aquest dimarts en la Comissió de coordinació de la campanya agrària 2021, convocada per la delegació del Govern a Lleida.
El programa compta amb un cribratge inicial que tindrà lloc entre els dies 3 i 21 de maig i que permetrà obtenir una fotografia de la situació epidemiològica del sector al començament de la campanya. Posteriorment, i fins que aquesta finalitzi, es duran a terme cribratges seriats cada quinze dies. En cas de brot, es duran a terme cribratges addicionals als periòdics fixats pel programa.
Segons han explicat des de Salut, les proves es faran a les mateixes empreses per mitjà de PCR amb automostra nasal, tècnica que facilita l’autogestió de les pròpies empreses a l’hora d’organitzar la recollida de la mostra.
Les empreses i els pagesos que desitgin prendre part en les proves han d’omplir abans del 26 d’abril la sol·licitud que Salut els ha fet arribar. Aquestes empreses hauran de facilitar una base de dades amb informació nominal dels seus treballadors. Els serveis de prevenció de les empreses col·laboraran en l’organització dels cribratges, la recollida de mostres, la comunicació de resultats i l’establiment d’aïllaments dels positius i de quarantenes dels contactes laborals.
Les empreses participants s’hauran de comprometre, a més, a organitzar la plantilla en grups de treball estables d’entre cinc o sis persones que, en cas d’un positiu, permetin identificar de forma àgil tots els treballadors que hagin de fer quarantena. Aquests grups estables s’hauran de mantenir també durant els descansos, a l’hora dels àpats i als vestuaris, i també al transport i l’allotjament, si aquests depenen de l’empresa.
El programa de cribratges és una acció més de les recollides en el Pla de treball de la campanya agrària 2021. Es tracta d’un complement a les mesures de seguretat que hauran de prendre les empreses hortofrutícoles tant en les seves instal·lacions, com en els allotjaments i els mitjans de transport dels quals siguin responsables.