El TSJC obliga Salut a vacunar els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya
El Tribunal dona un termini de 10 dies perquè la taxa de vacunació assoleixi la que ja tenen els Mossos i la Guàrdia Urbana
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat el departament de Salut de la Generalitat que “sense cap excusa” garanteixi “immediatament i sense dilacions” la vacunació als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional destinats a Catalunya, perquè en deu dies arribi a la mateixa proporció que els Mossos d’Esquadra.
Així ho ha acordat la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC en una interlocutòria, que es pot recórrer, en què estima la mesura cautelar sol·licitada pel sindicat policial JUPOL i l’Associació de la Guàrdia Civil JUCIL perquè la Generalitat comenci a vacunar de forma immediata els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya.
JUPOL i JUICIL van impugnar l’”alteració” per part del Departament de Salut del pla de vacunació contra la covid-19 assegurant que s’havien exclòs els policies nacionals i els guàrdies civils. Per això, demanaven al TSJC que acceptés la mesura cautelar d’emetre un pronunciament que portés d’immediat a la vacunació d’aquests agents. La fiscalia s’ha adherit a la petició de la mesura cautelar.
Segons la resolució del tribunal, Salut assegura que s’estan vacunant policies nacionals i guàrdies civils d’entre 60 i 65 anys i defensa que no s’està produint cap tracte discriminatori. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va afirmar diumenge passat que el que hi havia hagut era un problema amb el cens.
Tot i això, el tribunal considera “eloqüents” les xifres de vacunació que consten a l’informe facilitat per Salut, on s’indica que a 24 de març s’havien vacunat el 77% dels mossos, el 68,9% dels agents de les policies locals i el 77,9% dels de la Guàrdia Urbana de Barcelona. En canvi, els efectius de la Policia Nacional vaccinats eren el 3,6% i els de la Guàrdia Civil el 2,8%. El 22 d’abril, els percentatges eren del 80,3%, el 71,2%, el 79,1%, el 9,9% i el 6,3%, respectivament.
El tribunal afegeix que la demora en la vacunació dels cossos de seguretat en actiu pot situar aquests funcionaris en situació de risc per a la seva salut, fins i tot “risc greu i irreparable”, per sobre d’altres col·lectius. A l’espera que s’analitzi el fons de la qüestió, defensa acceptar la mesura cautelar pel risc que suposaria esperar a la fi del procés i considera que hi ha “una aparença de discriminació en perjudici dels funcionaris del CNP i de la GC”, sustentada per les xifres de vacunació.
El tribunal defensa també que l’aplicació d’aquesta mesura cautelar no té perquè traduir-se en un perjudici per a altres col·lectius. “Més si tenim en compte les noves remeses de dosis de vacuna i el fet que el contingent de Policia Nacional i de Guàrdia Civil a Catalunya és reduït”, manifesta. Conclou que “no sembla raonable” que havent vacunat a la majoria dels agents dels mossos i policies locals, “es continuï relegant als membres del CNP i la GC”.
El Departament de Salut disposa també de cinc dies per comunicar al TSJC el càrrec i les dades d’identificació de l’autoritat responsable del compliment de la resolució.