La vacuna de la covid immunitza 2 de cada 3 persones trasplantades de ronyó
El 65% de les persones receptores d’un trasplantament de ronyó que ja s’han vacunat contra la covid-19 han aconseguit la immunització enfront del virus, una xifra més baixa que la població general, segons el primer estudi sobre la matèria, liderat per investigadors de l’Hospital Clínic de Barcelona.
L’ens sanitari destaca aquest dimarts en un comunicat que la menor presència d’anticossos contra la Covid-19 en pacients trasplantats encaixa amb l’experiència prèvia d’altres tipus de vacunes, com, per exemple, la de l’hepatitis B.
Segons els autors de l’estudi, els factors associats amb la falta de resposta a la vacuna van ser la diabetis i el fet d’haver-se sotmès a un tractament amb immunoglobulines antilinfocitàries durant l’últim any, un fàrmac que s’usa per prevenir el rebuig de l’òrgan trasplantat.
La investigació també ha detectat que, entre els pacients immunitzats, més de la meitat aconsegueix aquesta protecció mitjançant la resposta cel·lular, mentre que menys del 50% aconsegueix desenvolupar anticossos contra la Covid-19.
A l’hora d’explicar el funcionament de l’organisme davant el virus, el doctor i coautor de l’estudi David Cucchiari equipara els anticossos amb les unitats de “cavalleria” d’un exèrcit, mentre que la resposta cel·lular, segons ell, “vindria a ser la infanteria”, és a dir, els soldats que combaten a peu.
“Aquest estudi ens suggereix que hi ha pacients que només es poden enfrontar a la batalla del virus amb una de les dues coses”, constata aquest metge especialitzat en nefrologia.
En l’estudi hi van participar 148 receptors de ronyó o de ronyó i pàncrees, que van ser avaluats després de rebre la segona dosi de la vacuna de Moderna.