Salut

Preocupació per l’entrada de noves variants

Salut aposta per demanar PCR negatives als turistes per contenir la soca índia

A Catalunya s’han detectat 29 casos d’aquesta variant (3%), que és més transmissible i a la llarga podria convertir-se en predominant

El departament de Salut ha advertit aquest dijous que noves soques del coronavirus, com la Delta –detectada per primera vegada a l’Índia- podrien provocar un retrocés en la situació epidemiològica, que de moment es manté estable.

En la seva intervenció a la roda de premsa setmanal per informar del progrés de la campanya de vacunació, la primera en què ha participat com a conseller de Salut, Argimon ha alertat que l’expansió de noves variants “podrien entorpir i provocar un salt enrere”, sobretot aquelles que escapen parcialment a les vacunes. “Aquest podria ser un dels perills”, ha previngut.

En aquest sentit, ha qüestionat la decisió del govern espanyol d’autoritzar que els turistes del Regne Unit puguin entrar a l’Estat sense control sanitari. El conseller ha defensat que seria  “molt raonable” que se’ls requerís una prova PCR negativa, ja que en aquest país la variant índia té una certa incidència. “És una qüestió de prudència epidemiològica”, ha dit. Argimon, però, ha recordat que la Generalitat no té competències per establir aquest requisit als aeroports.


La variant índia ja representa el 3%
El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat que ara per ara la variant Alfa –detectada per primera vegada al Regne Unit- es manté com la predominant a Catalunya amb el 70% i la Beta –també dita sud-africana- està estabilitzada en el 2%. La variant índia és en la que s’observen les pujades “més pronunciades” i ja representa el 3%, si bé només se n’han detectat 29 casos. “És una entrada gradual, de moment lenta, de la variant índia, que té una capacitat de transmissió més gran i provoca la pèrdua de la representació de la variant britànica”, ha dit. De moment, però, la variant no afecta la corba epidemiològica.

L’expert ha recordat que totes les variants actuals, excepte la britànica, tenen alguna capacitat d’escapar de les vacunes. La soca índia és la que mostra més capacitat de transmissió, la qual cosa la fa candidata a convertir-se en “predominant”.

“És un procés molt dinàmic, en què predominen les variants millor adaptades i amb major eficàcia biològica. Caldrà la vigilància continuada de les variants en circulació”, ha explicat Pumarola.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANITAT

Detecten a Suècia el primer cas de la variant més letal d’mpox fora de l’Àfrica

BARCELONA

Una alga invasora s’expandeix al fons marí del PN de les Illes Medes

TORROELLA DE MONTGRÍ
successos

Rescaten un home que havia caigut en un pou

HORTA DE SANT JOAN

L’arqueopac de les Coves de Serinyà s’estrena amb 650 visitants en un mes

BANYOLES
tradicions

Els carrers de Gràcia ja llueixen però el conflicte per la cultura popular no s’atura

BARCELONA
política

La UB se situa entre les 200 millors universitats del món

barcelona
Meteorologia

Desactivada l’alerta per risc de precipitacions fortes

BARCELONA

Cassà de la Selva ha superat els 90 litres per metre quadrat durant l’episodi de pluja

CASSÀ DE LA SELVA

Un arbre caigut sobre una catenària ha tingut la via tallada a Fornells fins fa una hora

FORNELLS DE LA SELVA