El descens de la incidència i del risc de rebrot permet pensar en més flexibilitat
Feia onze mesos que el país no estava en situació de perill moderat
Tres milions de catalans ja han rebut la vacuna
Cinc morts més en les últimes hores
Després de gairebé tot un any amb l’indicador de risc de rebrot (EPG) en vermell, instal·lat en la franja de perill alt o molt alt, Catalunya es desperta avui amb aquest marcador en la zona de risc moderat (98 punts). L’índex ideat pel Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC no baixava del llindar dels cent punts des del 6 de juliol del 2020. En aquella ocasió, però, la tendència anava a l’alça, mentre que ara, com recorden els mateixos investigadors de la UPC, és clarament descendent. I això convida a pensar en la possibilitat d’anar donant aire a nous sectors, com ara el de l’oci nocturn, o fins i tot de relaxar l’ús de les mascaretes a l’exterior, per posar alguns exemples que el govern ja fa un temps que té damunt la taula.
Per comarques, el Solsonès presenta el major risc de creixement potencial i, amb 380 punts, és l’única que supera els 200 que marquen l’inici del risc molt alt. La comarca del Barcelonès, la més densament poblada, té avui un EPG de 119. És, per tant, una de les 15 comarques amb risc alt, però són nou punts menys que ahir, i una velocitat de contagis també cau.
Pel que fa a les ciutats de més de 20.000 habitants amb pitjor pronòstic, destaquen Esparreguera (362), Premià de Mar (297), Vila-seca (297), el Prat de Llobregat (268), Lloret de Mar (244), Cambrils (241), Sant Joan Despí (212) i Salt (211).
El descens de l’índex de creixement potencial ha anat en paral·lel al de la incidència acumulada a catorze dies (IA14), un dels elements que es fa servir per calcular-lo. Els últims catorze dies es van detectar 99,98 casos per cada 100.000 habitants. La velocitat de propagació (Rt) també ha tornat a baixar d’1 i s’ha situat en 0,98, mentre que les UCI continuen buidant-se. Per contra, hi ha un lleuger repunt d’hospitalitzats, possiblement perquè durant el cap de setmana es produeixen menys altes.
Vacunes per sota de 50
Tot i que la setmana passada ja es va a començar a vacunar el grup de 45 a 49 anys, ahir ja es va fer de manera molt més generalitzada, coincidint amb el dia que es va superar el llindar de tres milions de catalans vacunats amb la primera dosi, que corresponen a un 38% de la població i un 45% dels que poden rebre la vacuna ara mateix. Amb la pauta completa hi ha un 22% i un 26% de cobertura, respectivament. El grup superior, de 50 a 59 anys, ja té una cobertura d’un 67,8% amb primera injecció i un 22,7% disposen de la pauta completa. A més, ja hi ha un 48,1% de treballadors essencials que han completat la pauta, mentre que els que tenen la primera dosi són un 71,3%.