La salut, en el punt de mira
La reivindicació de més recursos ha estat a l’epicentre de la pandèmia
Iniciem una sèrie en què professionals de diferents sectors parlen dels efectes de la Covid
La sanitat i el sistema de salut han quedat al descobert
“La societat es va adaptar bé a les normes recomanades, però igual que s’hi va adaptar, se n’oblida.” Aquesta frase de la infermera Iris Font pot ajudar a entendre una mica la situació que s’ha viscut les darreres setmanes, quan el virus semblava controlat i, amb el relaxament de les mesures restrictives i la major interacció social, s’han tornat a disparar els contagis. Ho saben perfectament els experts i el món sanitari: el virus hi continuarà sent, mutarà quan convingui i es farà més o menys fort i dependrà de cadascú extreure’n o no les pròpies lliçons.
Des del punt de vista sectorial, i més concretament en l’àmbit sanitari, les reflexions dels professionals són incomptables, viscudes de cada experiència personal i professional. N’hi ha centenars i aquí només hi ha el testimoni de tres d’aquests professionals que, repartits en diferents parts del territori gironí i en diferents vessants del mateix món sanitari, expliquen la seva experiència i arriben a les seves conclusions. Algunes d’aquestes són comunes i es podrien sintetitzar en la petició de més recursos per poder exercir millor la tasca sanitària, tan reivindicada durant aquest any i mig.
El personal sanitari ha canviat molt en la manera de treballar durant aquest temps, els protocols s’han anat modelant segons el moment i algunes de les pràctiques sembla que ja es mantindran adaptades a cada situació, com per exemple l’ús d’eines digitals. L’atenció al pacient s’ha ressentit d’un menor contacte físic i en alguns casos, com explica el tècnic d’emergències sanitàries, això encara es manté.
“Si hem guanyat que la població es tapi amb el colze quan esternuda, es renti les mans en entrar a un local o es col·loqui mascareta quan tingui tos o esternuts ja serà molt”, diu en un moment de l’entrevista Maria Carrillo. Mesures higièniques que socialment haurien de ser totalment assumides no és tan clar que s’hagin incorporat en el dia a dia i fan pensar que cal una major educació higiènica encara entre la població. Ho diu la mateixa metgessa: globalment, arreu del món, hi ha moltes coses que al final repercuteixen en l’àmbit sanitari, com és la conscienciació i promoció de la salut amb hàbits saludables i preventius. I això tampoc va deslligat de la resta d’àmbits que afecten la societat i que s’han vist plenament afectats per la pandèmia, com ara l’educació, el medi ambient, la recerca, els models productius o els serveis socials. De tots cal extreure’n les lliçons per sortir-ne reforçats.
LES XIFRES
“Hi ha molt a millorar que repercuteix en l’àmbit sanitari”
Ara fa un any, en ple estiu, l’EAP que dirigeix va haver d’assumir el tractament dels brots detectats a Figueres.
“Ara intentem augmentar la distància amb el pacient”
Pastor és tècnic d’emergències sanitàries del Consorci del Transport Sanitari i també de la Creu Roja.