Investiguen l’efecte de la vacuna en la menstruació
Especialistes de Sant Pau segueixen dones de diferents països per determinar si hi ha relació amb els canvis de sagnat i de regularitat
La variabilitat basal dificulta arribar a una conclusió
Només cal fer una ràpida consulta entre les dones de l’entorn, o buscar a les xarxes socials, per detectar un alt percentatge de trastorns del cicle menstrual que s’associen, com a mínim temporalment, a l’administració de la vacuna contra la Covid-19. La casuística és variada (sagnats més abundants, retirada, allargament infreqüent del cicle) i les afectades reclamen que s’investigui si pot ser un efecte secundari de la vacuna que ha passat inadvertit fins ara. Els ginecòlegs en tenen constància, perquè també han detectat aquest increment d’alteracions, però no s’han abocat a estudiar-ho perquè, segons expliquen, els canvis en el cicle menstrual són habituals en les dones i resulta molt complicat establir-ne la causa. Alguns, però, sí que ho estan investigant.
És el cas del doctor Josep Perelló, especialista del servei de ginecologia i obstetrícia de l’hospital de Sant Pau de Barcelona. “Des de l’inici de la pandèmia que tenim una gran demanda de consultes per alteracions. Durant el confinament ja vam detectar-ne un augment i aviat publicarem els resultats en un article científic. Després hem analitzat com afecta el fet de passar la Covid i ara investigarem quin paper hi té la vacuna”, explica el ginecòleg.
Els desajustos observats poden ser de diferent tipus i en sentits contraris: sagnats més o menys abundants del que és normal, cicles més llargs o més curts del que és habitual i canvis quant als símptomes associats, com ara el dolor i la síndrome premenstrual. El problema és que, segons els experts, ja hi ha una base del 30% de dones que poden tenir un sagnat uterí anormal. I que sigui freqüent en complica l’estudi.
Per fer-ho bé, d’acord amb el mètode científic, caldria agafar dos grups de dones de característiques similars, estudiar els seus patrons menstruals i, després, administrar la vacuna a només un dels dos per tal d’observar-ne els efectes durant un temps. Lògicament, en un context de pandèmia cap comitè de bioètica aprovaria una proposta així. Per tant, cal buscar alternatives, i se n’estan trobant.
La Universitat de Granada, per exemple, va ser una de les pioneres a l’Estat en aquest sentit. Ha enquestat més de 1.500 dones i en segueix més detalladament 120 des d’abans de vacunar-se fins a un any després per mirar de determinar si hi ha algun canvi rellevant. Els investigadors de l’hospital de Sant Pau, per la seva banda, formen part d’una investigació internacional que recollirà un volum de dades molt més gran, però en aquest cas autoreportat per les usuàries d’una de les aplicacions més populars a Europa i els Estats Units per controlar els dies fèrtils quan es busca un embaràs.
“Les alteracions en el cicle s’estan analitzant per grups de recerca de diferents països i s’està veient que el volum pot arribar a quotes del 45 o el 50%”, explica el doctor Perelló. Però aquest augment evident respecte al 30% d’irregularitat basal no permet establir-ne la causa, sobretot perquè se sap que factors com l’ansietat i l’estrès també hi tenen un paper important. “La correlació temporal no implica un efecte de causalitat. En casos molt més infreqüents, com ara els trombes, la sospita era molt més clara. Aquí costarà més”, indica el ginecòleg.
L’augment de casos ha estat a bastament comentat entre els especialistes de ginecologia i obstetrícia de Sant Pau, però encara no gosen associar-ho a la vacuna. “Tenim un gran dubte”, admet Perelló. “Sí que tenim clar, en tot cas, que es tracta de casos sense transcendència a nivell de salut. No hi ha modificacions permanents. Si es deu a la vacuna, no deixa empremta”, hi afegeix.
A nivell oficial, ni l’Agència Europea del Medicament ni tampoc l’estatal no consideren que, de moment, es pugui establir una relació de causa-efecte. En part, perquè la realitat és que el percentatge de dones que alerten els responsables mèdics d’aquest fet és molt baix amb relació al de les que experimenten aquests canvis. En el darrer informe de farmacovigilància estatal sobre les vacunes de Covid, tancat el 18 de juliol, només hi constaven 451 notificacions en aquest sentit. Les més habituals reportaven sagnat intermenstrual, sagnat menstrual intens, trastorn menstrual sense especificar, absència de menstruació i menstruació irregular.
El cap del servei de ginecologia de l’hospital Clínic, Francisco Carmona, explica que, tot i ser símptomes aparentment molt diferents, estan interrelacionats i podrien ser expressions d’un mateix origen, però no ha vist encara cap evidència que els associï a la vacuna. “Sí que sabem, en canvi, que la Covid no comporta un trastorn greu del cicle menstrual i, si n’hi ha hagut, ha estat limitat al període més intens de la malaltia. I també se sap que durant el confinament hi va haver més alteracions menstruals per problemes d’ansietat”, relata. Carmona insisteix que “un suposat efecte no és motiu per no vacunar-se”.
Hi ha biaix de gènere?
Aquest increment de trastorns menstruals, independentment de l’origen que tingui, es pot estar trobant amb un problema endèmic de la pràctica i la investigació mèdica: el biaix de gènere. “És tan cert que aquest biaix existeix com que, en el cas del Clínic, el fet de no investigar aquest tema no hi té relació. Tenim una consulta ginecològica específica per a infermeres i metgesses de l’hospital i no hem vist un increment de casos prou significatiu per estudiar-ho”, justifica el cap de ginecologia. I hi afegeix: “No podem ser sospitosos d’això perquè fa temps que investiguem malalties com l’endometriosi i hem aixecat la veu en infinitat d’ocasions per visibilitzar-la. Tenim uns recursos mèdics limitats i, ara per ara, no hi veiem un problema de salut important, però estarem pendents de com evoluciona.
LES FRASES
Salut detecta que l’estrès pandèmic sí que afecta
Els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de l’atenció primària de Catalunya també treballen per recollir els possibles efectes secundaris que les dones puguin experimentar després de rebre la vacunació. Per això animen les afectades a comunicar als seus professionals sanitaris de referència si presenten alteracions menstruals o altres efectes secundaris lligats al gènere, com per exemple tensió mamària.
Al marge de la vacunació però lligat amb la crisi del coronavirus, en el marc dels estudis de salut relacionats amb el gènere que s’impulsen darrerament des del departament, s’han introduït dues preguntes relacionades amb la pandèmia i les alteracions del cicle menstrual. “Tot i que encara és una investigació que està in progress, es comença a apreciar el factor de l’estrès pandèmic en modificacions de la regularitat menstrual”, indiquen fonts pròximes a la investigació.
D’altra banda, el Departament de Salut va informar ahir que la crida a vacunar les embarassades ha tingut efecte. Entre el 4 i l’11 d’agost 2.334 gestants catalanes van rebre la vacuna, un 85% més que la setmana anterior, quan només ho havien fet 1.256.