Salut

La Fundació Salut Empordà inicia la transformació digital

Impulsen a l’hospital i al sociosanitari de Figueres diverses experiències amb aparells tecnològics que milloren la vida d’usuaris i sanitaris

El nou pla de transformació digital serà públic al novembre

La Fundació Salut Empordà (FSE), que gestiona l’hospital de Figueres i el centre sociosanitari Bernat Jaume, està bastint la seva estratègia de transformació digital global, alhora que ja implementa múltiples projectes tecnològics que faciliten la vida de pacients, tant del sociosanitari com del centre assistencial. L’aposta de la FSE tindrà una base sòlida en un document que actuarà de guia per al procés i que es presentarà a mitjans de novembre vinent. Es tracta del nou pla de transformació digital, una proposta estratègica amb sis eixos bàsics que acompanyaran setze objectius estratègics i que es concretaran en més d’un centenar d’operacions, projectes i accions que s’haurien de dur a terme en els cinc anys de vigència del pla estratègic.

Des de fa uns mesos, s’ha iniciat ja el camí cap a la implantació de les noves tecnologies, acostant-les amb diverses accions a les diferents línies assistencials, tant del sociosanitari com de l’hospital. En aquest procés té un paper fonamental el director tècnic de la Fundació Salut Empordà, Sergi Iglesia, incorporat a la direcció fa poc més de deu mesos. La primera de les accions que va visibilitzar l’esforç de portar la tecnologia digital al dia a dia d’un centre sanitari va ser la implantació dels assistents de veu a la rutina diària del centre sociosanitari i al servei tant dels pacients ingressats com del personal sanitari. Aquesta acció té un caràcter experimental i viu i adquireix forma amb l’experimentació. Des del febrer, s’està experimentant l’aula virtual, un racó del gimnàs de rehabilitació del sociosanitari en què, amb una Nintendo Switch, un televisor, una tauleta i un telèfon intel·ligent, es facilita la rehabilitació motora de pacients.

Per a l’últim trimestre de l’any es posarà en funcionament el projecte de realitat virtual immersiva, en què, en una sala 3D, es facilitaran situacions relaxants que ajudin usuaris i també, en aquest cas, treballadors que necessitin rebaixar situacions estressants. També està previst per al darrer trimestre la posada en marxa d’un estudi que facilitarà dades a infermeria per poder predir la caiguda d’un pacient i poder-la evitar. A pediatria, a més, s’ha posat a disposició dels nens i nenes ingressats la plataforma Film in Hospital i, a més, a diàlisi, han repartit tauletes per a ús lúdic dels usuaris.

LES FRASES

Estem treballant per portar les noves tecnologies a totes les línies assistencials
Sergi Iglesia
DIRECTOR TÈCNIC DE LA FUNDACIÓ SALUT EMPORDÀ

LA XIFRA

Aquest projecte és un gran pas en l’acostament a les noves tecnologies
Marta Guerrero
TERAPEUTA OCUPACIONAL DEL SOCIOSANITARI BERNAT JAUME
5
anys de vigència tindrà el pla de transformació digital que es presentarà al novembre.

Assistents de veu Alexa a les habitacions i al control d’infermeria

Des de principis de juny el centre sociosanitari Bernat Jaume disposa de deu assistents de veu Alexa Echo Show 8 instal·lats a les habitacions dels pacients ingressats i al control d’infermeria de la segona planta. Aquest projecte d’intel·ligència artificial, de l’empresa Yasyt Robotics i anomenat RobRoom, té un doble objectiu: millorar la qualitat de vida de les persones ingressades i fer-los un acompanyament per contribuir a evitar la sensació de soledat, manca de comunicació i desànim, i facilitar les tasques dels professionals assistencials.

El director tècnic de la Fundació Salut Empordà, Sergi Iglesia, impulsor del projecte al sociosanitari, valora molt positivament l’experiència, uns mesos després d’iniciar-se. “Està funcionant molt bé, els professionals ens demanen més temes perquè és molt útil”, explica el responsable executiu de l’estratègia de desplegament digital. “Darrerament, estem afegint unes rutines per recordar als pacients que s’han d’hidratar. Cada dia els pacients reben tres o quatre missatges que els recorden la importància de la ingesta hídrica”, assenyala. Els assistents de veu faciliten el seguiment dels pacients, els ajuden a orientar-se en l’espai-temps, els faciliten informació, els permeten connectar amb familiars, relaxar-se i rebre suport espiritual, ara de la religió catòlica, i amb suport de mediadors culturals s’ampliarà a altres religions.

La realitat virtual, al servei de la rehabilitació motora

Joan Puntí

La principal novetat és l’espai de realitat virtual al gimnàs del sociosanitari que permet dur a terme la rehabilitació dels pacients ingressats mitjançant l’aplicació de noves tecnologies. Els usuaris disposen d’ulleres de realitat virtual (RV), cascos, jocs de la consola Nintendo Switch, un televisor, una tauleta i un telèfon intel·ligent per treballar els dos tipus de realitat virtual que hi ha aplicats a la rehabilitació. D’una banda, la no immersiva –semiimmersiva o d’escriptori–, en què la persona interactua amb el món virtual a través d’un dispositiu o pantalla; i de l’altra, la immersiva, en què la persona està integrada en l’entorn digital a través d’ulleres i casc, de manera que queda totalment aïllada del món real.

La realitat virtual és una eina que millora i complementa el procés de rehabilitació i el treball diari que duen a terme al servei del Bernat Jaume –integrat per terapeutes ocupacionals, fisioterapeutes i logopeda–, sense substituir les altres tècniques que s’hi utilitzen, com ara Bobath, entrenament sensorial i de la força, estimulació elèctrica funcional, electroteràpia i embenat funcional.

Els usuaris de l’espai de realitat virtual són persones de més de 70 anys o amb grans afectacions físiques; en aquest segon cas poden ser de totes les edats. La majoria són pacients amb malalties neurològiques –ictus, Parkinson, esclerosi múltiple–, lesions medul·lars, amb fractures d’extremitat superior o fèmur o que han patit una amputació.

La terapeuta ocupacional del servei de rehabilitació del sociosanitari, Marta Guerrero, valora molt positivament la proposta i diu que és majoritàriament acceptada pels pacients. “N’hi ha que ho veuen amb un cert escepticisme, però quan veuen que té bons resultats canvien d’opinió.” “Es tracta d’un projecte innovador –diu– que significa un gran pas cap a les noves tecnologies. És possible gràcies a l’aposta que s’ha fet des de la direcció del centre i de la Fundació per la transformació digital.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.