Salut

Sanitat calcula que 100.000 persones poden rebre una dosi més de la vacuna contra la Covid-19

El Consell Interterritorial de Salut aprova administrar aquest reforç vacunal als col·lectius amb immunodepressió greu a partir de dijous

La Ponència de Vacunes estudia la possibilitat d’estendre la mesura a altres col·lectius vulnerables

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat aquest dimecres que a partir de demà les autoritats sanitàries autonòmiques podran començar a punxar una “dosi addicional” de la vacuna a persones en “situació greu d’immunodepressió”.

Darias ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Sanitat (CIS), que ha aprovat la proposta acordada ahir a la Comissió de Salut Pública.

La titular de Sanitat ha detallat que aquesta dosi extra s’administrarà als col·lectius de risc amb graus elevats d’immunosupressió, com són les persones amb trasplantament d’òrgan sòlid (unes 60.000 a tot l’Estat), les receptores de trasplantament de progenitors hematopoètics (unes 20.000) i pacients en tractament amb determinats fàrmacs. En total, al voltant de 100.000 persones podran rebre aquest reforç vacunal. Darias ha volgut deixar clar que no és una tercera dosi sinó una “addicional” per tal que aquests pacients immunodeprimits assoleixin el mateix grau de protecció  que les persones que no pateixen immunodepressió ja aconsegueixen amb la pauta completa.

Segons la ministra, seran els departaments de Salut de les comunitats autònomes els encarregats de determinar quins pacients rebran aquesta nova dosi i administrar-la. Daria no ha sabut concretar si les persones receptores seran citades des del sistema sanitari o hauran de demanar elles la nova dosi.

En aquests casos s’inocularan vacunes d’ARN missatger –actualment, les de Pfizer-BioNTech o Moderna- i preferiblement es punxarà la mateixa que el pacient ja hagi rebut amb anterioritat.

Preguntada per la possibilitat que hi hagi terceres dosis per a altres col·lectius, la ministra ha explicat que la Ponència de Vacunes revisarà de manera contínua si hi ha altres grups vulnerables que puguin ser inclosos a la mesura, després d’analitzar l’evidència científica. Entre aquests podrien figurar els residents a centres geriàtrics.

D’altra banda, la titular de Sanitat ha destacat l’evolució favorable de totes les dades epidemiològiques, en particular el ràpid descens de la incidència acumulada a 14 dies, que “ha passat dels 233 del passat dimecres als 150” casos per cada 100.000 habitants d’avui, un 31% menys. “Ens situa en la barrer per passar a un nou nivell de risc” inferior, ha celebrat.

Segons les dades de Sanitat, l’acumulat de contagis s’eleva avui als 4.898.258 casos, 5.618 més que a l’anterior informe, i el de morts a 85.147, 81 més que dimarts.

També ha baixat lleugerament l’ocupació a les unitats de cures intensives (UCI), on aquest dimecres hi ha 1.313 pacients amb Covid, 36 menys, que ocupen el 14,3% dels llits disponibles. Als hospitals hi ha 5.344 ingressats amb el coronavirus, 240 menys que ahir, que representen el 4,5% de la capacitat hospitalària.

Darias ha subratllat que la gravetat d’aquesta cinquena onada “ha estat significativament menor, sens dubte per l’efecte de la vacunació”, però ha demanat a la població que mantingui la “cultura de la prevenció” per tal de “continuar reduint la incidència i la pressió a les UCI i hospitals”, sobretot en la franja dels menors de 12 anys “que no tenen cobertura vacunal”. “El virus està a l’aguait de qui no es cuida i no es protegeix”, ha advertit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia