El Parlament insta la Generalitat a promoure conjuntament el Pacte Nacional per a la Salut Mental
El ple demana al Govern incrementar les places d’hospitalització de dia i completar el desplegament d’equips domiciliari
El Parlament ha instat la Generalitat a promoure el Pacte Nacional per a la Salut Mental com a estratègia conjunta de país que aglutini el coneixement, l’esforç i els recursos dels diferents actors implicats. Es tracta d’una proposta de resolució conjunta de PSC-Units, ERC, Junts, CUP i comuns que el ple ha aprovat aquest divendres, en el marc de la sessió monogràfica sobre salut mental. La cambra també ha demanat al Govern incrementar les places d’hospitalització de dia i completar el desplegament d’equips domiciliari intensiu i d’hospitalització a domicili. És una proposta conjunta d’ERC i Junts. El ple també ha avalat el text del PSC perquè el Govern promogui la formació del professorat per contribuir a la prevenció del suïcidi.
A proposta de PSC, ERC, Junts, CUP i comuns, el ple també ha aprovat instar el Govern a comprometre’s en el Pacte Nacional de salut Mental a destinar recursos suficients a la lluita contra l’estigma per implementar campanyes per a tota la ciutadania.
D’altra banda, la cambra ha avalat la proposta conjunta d’ERC i Junts per la qual reclama al Govern que creï accions de suport necessaris per a joves per reincorporar-se a la feina abans de patir un problema de salut mental. En una altra resolució, s’ha instat l’executiu a promoure el lleure educatiu per canalitzar les emocions, detectar trastorns mentals i espais respir amb suport terapèutic per a adolescents i joves.
Pel que fa a les propostes aprovades d’En Comú Podem, el Parlament ha declarat com a “prioritat” el desplegament de les polítiques públiques per la promoció de la salut mental i el benestar emocional. Així mateix, el ple ha reclamat que el Govern garanteixi l’accés als serveis públics de salut mental a tota la població independentment del territori o nivell de renda. També s’ha reclamat habilitar un telèfon específic d’atenció ciutadana per al suïcidi i fer-ne una campanya de difusió.
El Parlament també ha instat l’executiu, ara a proposta de Cs, garantir a tota la ciutadania l’equitat en l’accés als recursos i tractament de la xarxa de salut mental. El ple ha rebutjat totes les propostes de Vox. El ple, a iniciativa del PPC, ha expressat la necessitat de combatre l’estigma que encara existeix envers la salut mental.
Finalment, el ple ha aprovat, a instàncies d’una proposta de la CUP-NCG, instar el Govern a fer efectiu un Pla Intersectorial de prevenció del suïcidi.
El debat dels grups
El president del Govern, Pere Aragonès, ha celebrat que el ple, que ell mateix va proposar, ha posat la salut mental a l’agenda pública. Ha advertit que “seria un error” mantenir-la només durant aquest ple i ha dit que “hi ha de ser sempre”. Aragonès també ha garantit que el seu executiu es compromet a aplicar les propostes de resolució aprovades perquè la salut mental “és una emergència nacional”.
Assumpta Escarp (PSC) ha expressat que cal passar del debat a l’acció. En aquesta línia, ha demanat posar el focus en els grups més vulnerables, lluitar contra l’estigma, fer més prevenció del suïcidi, una integració de salut mental i addicions i una acció coordinada entre Generalitat i ajuntaments.
El diputat dels comuns David Cid ha reivindicat l’acord de pressupostos al qual el seu grup ha arribat amb el Govern i en què han augmentat el pressupost en salut mental. Ha admès que han quedat qüestions pendents per englobar als comptes: “A la vida passem pel dentista, pel psicòleg i pel fisioterapeuta, i cal que tothom pugui accedir-hi independentment de la renda”.
El diputat d’En Comú Podem ha posat en qüestió si els grups estan contribuint, amb els seus debats, a crear un clima de tranquil·litat o si incrementen la situació d’angoixa. En aquesta línia, també ha lamentat la picabaralla entre Cs i la presidenta del Parlament a l’inici del ple específic de salut mental.
La diputada de la CUP-NCG Basha Changue ha demanat més professionals de salut mental i millorar les seves condicions laborals.
La diputada de Cs Anna Grau ha reclamat “acabar amb les històriques insuficiències” del sistema de salut mental, que ja estava “obsolet” abans de la pandèmia, i optar per serveis “més preventius, més accessibles per a tothom i amb equitat territorial”.
La diputada del PPC Eva Parera ha fet una crida a lluitar contra l’estigma detenir un problema de salut mental, ha reclamat ampliar la cobertura mèdica i treballar per a eliminar les llistes d’espera.
Per la seva banda, des d’ERC, Alba Vergés ha celebrat que es comencin a “trencar tabús i estigmes” i ha fet una crida a l’acompanyament a la societat. L’exconsellera de Salut ha reclamat no assumir que el suïcidi sigui la principal causa entre el jovent, ni que la població estigui “constantment” medicada o vivint “immersa en patiment”.
El diputat de JxCat Jordi Fàbrega ha reivindicat el pacte nacional per la salut mental per millorar la detecció i la prevenció i ha garantit que és viable amb els pressupostos per al 2022. També ha demanat al govern espanyol que ampliï les places de PIR per a incorporar més psicòlegs.