Salut

Les xifres d’un any de pandèmia al Trueta i als CAP

El 2020 les UCI van atendre 307 persones per covid-19 amb 195 pacients morts, 90 dels quals entre l’abril i el novembre

La gestió dels contagis per coronavirus forma part de l’Anuari de l’Institut Català de la Salut a Girona

Durant el 2020 es van realitzar 1.371 ingressos de pacients per covid, dels quals 307 van passar per l’UCI; un total de 195 persones van morir per coronavirus l’any passat a l’hospital Josep Trueta de Girona, 90 de les quals entre els mesos d’abril i novembre. Són dades de l’impacte de la pandèmia que es recullen a l’ Anuari de l’Institut Català de la Salut a Girona el qual fa balanç de les principals dades d’activitat i accions dutes a terme al Trueta i als centres d’atenció primària en un any “que recordarem tots”, segons destaca el gerent de l’IAS-ICS Girona, Joaquim Casanovas, en la presentació. “El 28 de febrer atenem en les urgències del Trueta, i després a malalties infeccioses, la primera pacient de covid-19 de la Regió Sanitària de Girona. Al cap de pocs dies, el dia a dia de l’hospital es capgira del tot”, assenyala Casanovas. “Mai ens hauríem imaginat l’abast que va arribar a tenir”, hi afegeix el gerent alhora que destaca el paper clau dels professionals de la salut.

L’atenció covid va suposar 367.632 actuacions des de l’atenció primària i al llarg de tot l’any es van fer 153.844 proves diagnòstiques, PCR o tests d’antígens. Dels 11 cribratges comunitaris, amb un total de 19.962 persones cribrades, es van detectar 421 positius. Al Trueta es van fer servir fins a 77 respiradors, set dels quals per a pacients sense covid. L’1 d’abril del 2020 va ser el dia amb més ocupació de pacients covid, amb un total de 213 confirmats o amb sospita, 63 dels quals eren a la UCI. El dia amb més ingressats crítics i semicrítics va ser el 8 d’abril, amb 82 pacients covid i 26 més que no tenien coronavirus. Així, al Trueta hi havia aquell dia un total de 108 pacients crítics i semicrítics.

Més de 1.500 dosis de reforç ahir a Girona

Jornada de vacunació sense cita prèvia ahir a la Facultat de Medicina i Infermeria de la UdG a Girona per administrar la dosi de record a les persones de 50 anys o més vacunades amb Moderna o Pfizer i a persones de qualsevol edat vacunades amb AstraZeneca o Janssen. A l’horari del matí, de 9 h a 13 h, es van administrar 626 dosis. A la tarda, de 15 h a 19 h, 933. En total, 1.559 dosis punxades. Aquesta setmana s’ha ampliat l’oferta de cites de tots els punts de vacunació, tant els poblacionals (Girona, Figueres, Olot, Ripoll, Blanes, Calella i Santa Coloma de Farners) com als centres d’atenció primària per accelerar la vacunació de les persones de més de 60 anys amb la dosi de record. Amb aquesta acció, segons l’ICS, es vol protegir un dels col·lectius que tenen més risc d’ingressar a l’UCI o d’emmalaltir de gravetat per covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.