Els hospitals de Santa Maria i Arnau de Vilanova de Lleida, sense malalts de la variant òmicron de la Covid-19 a l’UCI
Més de la meitat dels pacients que estan ingressats a les unitats de crítics de la capital del Segrià no estan vacunats
La majoria dels pacients ingressats amb Covid-19 a les UCI dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida estan afectats per la variant delta i, de moment, no es té constància de cap cas de la soca d’òmicron a les unitats de crítics dels equipaments sanitaris públics de la capital del Segrià.
Així ho ha explicat el cap de servei de Medicina Intensiva de l’Arnau de Vilanova, Jesús Caballero, que ha detallat que encara hi ha malalts on s’està pendent de saber de quina variant s’han contagiat.
Dels 25 llits d’UCI amb pacients covid, divuit els ocupen homes i set més són dones. A més, un 56% dels malalts crítics d’aquests hospitals no s’han vacunat, mentre que no n’hi ha cap que ho estigui després d’haver rebut tres dosis del vaccí.
Caballero ha detallat que hi ha dinou malalts amb Covid-19 a l’UCI de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i que sis més es troben a la unitat de crítics del Santa Maria. D’aquests, tretze no estan vacunats i hi ha una persona més que ha rebut una sola dosi del vaccí. Per aquest motiu, el cap de servei de Medicina Intensiva de l’Arnau ha insistit en la importància que té la vacunació a l’hora de protegir la ciutadania de desenvolupar una malaltia greu si es contagia del virus. Mentrestant, el més jove dels ingressats té 48 anys i la més gran en té 78. En la majoria dels casos, segons ha afegit Caballero, s’ha desenvolupat una pneumònia “molt greu” i els pacients necessiten un suport de ventilació.
El cap de servei de Medicina Intensiva de l’hospital Arnau de Vilanova ha dit que catorze dels pacients ingressats a les UCI estan afectats per la variant delta i una de les hipòtesis és que aquesta es vagi substituint per l’òmicron. Ara per ara, l’equipament sanitari té “disponibilitat” per poder atendre més malalts crítics, tot i que caldria obrir “llits que normalment estan tancats” o ocupar altres espais de l’hospital. En aquest sentit, Caballero ha reivindicat “l’esforç” que estan fent els professionals de la salut per fer front a la setena onada, els quals demanen dur a terme jornades de treball extraordinàries i guàrdies de reforç.
Per la seva banda, el coordinador Covid-19 de l’Arnau de Vilanova, José Luís Morales Rull, ha dit que tot i que el pic d’incidència de la malaltia ha estat “abismal”, aquest no s’ha traduït en un “excés d’hospitalització” que inicialment es preveia. Així, ha atribuït aquest fet als efectes positius que ha tingut la campanya de vacunació de la població de cara a fer front a la variant delta del virus.
En el cas de l’òmicron, Morales ha detallat que “caldrà veure el percentatge de benefici” que té. A més, ha explicat que, deixant de banda la primera onada on no es feia una anàlisi tan profunda, aquesta ha estat la pitjor incidència que s’ha registrat a l’equipament durant tota la pandèmia.
Rull ha dit que la situació a planta és millor que la de les setmanes prèvies i que la pressió es concentra a l’UCI. En aquest sentit, ha detallat que abans del pont de la Puríssima es van haver d’obrir dues plantes per a pacients amb Covid-19.
El perfils de malalts que han ocupat aquests llits durant aquest mes ha estat de persones d’uns 70 anys amb poques malalties associades. D’aquestes, la meitat estan vacunades i un 20% d’aquestes són casos amb immunosupressió o malalties prèvies i el 30% restant s’atribueixen a una pèrdua d’eficàcia del vaccí.
Pel que fa a la variant òmicron, el coordinador Covid-19 de l’hospital Arnau explica que a Lleida es va començar a detectar cap al 15 de desembre i que, a dia d’avui, la predominant continua sent la delta.