Salut

Els positius es desboquen i podrien trigar fins a tres setmanes a arribar al pic

Les prediccions dels científics assessors de Salut discrepen sobre quan començarà la baixada de la sisena onada, però descarten que sigui imminent

Els contagis de covid continuen registrant les xifres més elevades des que va començar la pandèmia. Salut ha comptabilitzat 128.000 positius en els darrers set dies i és conscient que hi ha una infradiagnosticació que no pot determinar. L’explosió de casos és evident, amb condicionants com la major transmissibilitat de la variant òmicron i la concatenació de festes nadalenques que els afavoreixen encara més i que dificulten el pronòstic sobre quina serà l’evolució dels propers dies.

Encara que la velocitat de propagació s’ha alentit lleugerament, Salut no confia que això indiqui la imminent superació del pic d’aquesta sisena onada. Els gestors de la pandèmia admeten que no hi ha unitat entre els assessors científics externs sobre com evolucionarà l’escalada de contagis. “No sé si arribarem al pic en una setmana, en dues o en tres. En aquest moment hi ha diferents hipòtesis damunt la taula”, explica la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel. En tot cas, la responsable del CatSalut admet que la situació és “preocupant” perquè aquesta incertesa comporta que encara quedin “dies de més ingressos als hospitals i a les unitats de crítics”.

Entre els experts amb previsions més optimistes hi ha el grup del Biocomsc, que confien que la davallada dels casos podria arribar la setmana que ve, en funció de com hagin evolucionat els contactes durant les festes nadalenques. Per contra, el catedràtic de la URV Àlex Arenas adverteix que encara ens queden “tres setmanes complicades”, d’acord amb els models predictius amb els quals treballa.

Segons les darreres dades, la incidència acumulada a set dies és de 1.639 casos per cada 100.000 habitants i el risc de rebrot s’eleva a 4.232 punts, sent 100 el valor que marca el llindar de risc alt. Hi ha 1.753 pacients ingressats, dels quals 452 han de ser atesos en llits d’UCI (289 requereixen intubació i 14, respiració extracorpòria).

El percentatge de resultats positius en proves PCR i tests d’antígens continua creixent i se situa ja en el 27,43%, cinc cops més del recomanat per controlar una epidèmia.

LA FRASE

Hi ha diverses hipòtesis i no sabem si arribarem al pic de casos en una setmana, en dues o en tres
Gemma Craywinckel
Directora del CatSalut

LA XIFRA

27
positius
apareixen per cada cent de proves diagnòstiques de covid que es fan des de la sanitat pública.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.