Salut

El 3,2% dels catalans s’ha contagiat els darrers 14 dies

S’han notificat gairebé 250.000 infeccions noves coincidint amb les festes de Nadal i Cap d’Any

El ritme de creixement decau de manera més evident

Ja hi ha més de 2.000 hospitalitzats

Un 3,2% dels catalans, gairebé 250.000 persones, s’han contagiat de covid durant els darrers catorze dies, d’acord amb les dades oficials del Departament de Salut. És un volum espectacular que no s’havia donat mai des de l’inici de la crisi sanitària de la covid. Fruit del creixement exponencial de la variant òmicron, l’acceleració de la pandèmia i la generalització dels contagis és cada cop més palpable a l’entorn i, de retruc, també ja als centres hospitalaris, que ahir van sobrepassar ja els 2.000 ingressats per covid i es veuen obligats a augmentar les desprogramacions.

El volum més gran de contagis que hi ha hagut mai a Catalunya correspon al període que comprèn les festes de Nadal, Sant Esteve i Cap d’Any. Concretament, entre el 21 de desembre i el 3 de gener, que és el darrer dia amb dades oficials ja consolidades per part del Departament de Salut. En aquestes dues setmanes, 249.652 catalans van ser diagnosticats amb infecció per SARS-CoV-2, ja sigui amb PCR o test d’antígens. Això suposa un 3,2% de la població catalana i un rècord mai vist. Per posar-ho en context, entre les mateixes dates d’ara fa un any la població contagiada va ser únicament el 0,4% (34.596 persones). Llavors encara no es coneixia la variant òmicron i ni tan sols la delta, que va millorar la seva capacitat infectiva i ho va demostrar en el pic de la cinquena onada amb 102.931 contagis en les dues setmanes amb més transmissió del mes de juliol. Amb tot, allò només equivalia a l’1,3% dels catalans.

El pic, més a prop

Amb 84 ingressos hospitalaris més, Catalunya ja té 2.002 pacients covid, 471 dels quals, en estat greu. L’Rt ha baixat sis centèsimes (ara és d’1,27) i pugen el risc de rebrot i les incidències acumulades. Amb tot, els analistes del Biocom de la UPC comencen a veure la llum a final del túnel. L’investigador Enric Àlvarez considera comprovat que els contagis ja creixen de manera molt més lenta i confia que, si no hi ha un gir de volant, la setmana vinent es podria arribar al pic i començar el descens”, segons va explicar ahir a RAC1.

LA FRASE

Està confirmat que des del 27 de desembre els casos creixen molt més lentament, però seguim creixent
Enric Àlvarez
Investigador del BIOCOM - UPC

LA DATA

03.01.22
un dia molt intens
a nivell sanitari perquè es va establir el rècord de visites per covid (75.726) i de positius (29.070).

Només 13 casos de grip a les farmàcies sentinella

La darrera setmana del 2021 les farmàcies sentinella del sistema de vigilància sindròmica de la grip van notificar únicament 13 casos. Aquest virus, doncs, circula a un nivell molt basal, però encara no es pot saber si s’activarà fins a arribar a nivells epidèmics (ho hauria de fer ja) o, com sembla probable vist el que va passar l’any passat, la seva presència continuarà tenint un caràcter anecdòtic.

El Joan XXIII se suma a la limitació d’acompanyants

L’hospital Joan XXIII de Tarragona limitarà a partir de dilluns les visites i la presència d’acompanyants per evitar contagis. La mesura, ja vigent en altres centres, té excepcions per a casos pediàtrics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia