La incidència baixa per segon dia a l’Estat
Darias apunta que pot ser un punt d’inflexió però demana esperar que es consolidi abans de declarar que s’ha arribat al cim de l’onada
La ministra recorda a les comunitats l’obligatorietat de comunicar tots els positius, també els d’autotest
La incidència acumulada de la Covid-19 ha retrocedit vint punts més en les últimes 24 hores al conjunt de l’Estat espanyol, fins als 3.286 casos per cada 100.000 habitants a catorze dies. És el segon dia consecutiu que baixa la transmissió en onze setmanes.
En la seva última actualització de la situació epidemiològica, el ministeri de Sanitat notifica 157.941 nous infectats més, que eleven el total a 8.676.916, i 160 noves víctimes mortals, amb les quals la xifra acumulada des de l'inici de la pandèmia, al març del 2020, puja a 91.437. Als hospitals hi ha 19.000 persones ingressades amb Covid-19, 2.230 de les quals a l'UCI, 13 menys que en l'últim recompte.
En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial de Salut, la ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, ha destacat que la davallada de la incidència es produeix a tots els grups d’edat i ha apuntat que pot ser un punt d’inflexió. No obstant, ha demanat “prudència” per avaluar l’evolució de la pandèmia els propers dies. Segons ella, cal esperar que consolidi la baixada de la transmissió per confirmar si “hem arribat al cim de la sisena onada o hi estem a prop”.
La ministra ha valorat que malgrat les elevades incidències d’aquesta sisena onada, que són “fins a set vegades superiors a les de la mateixa data de l’any passat”, la probabilitat d’hospitalització pel coronavirus és vuit vegades menor i a la d’acabar a la unitat de cures intensives (UCI), és fins a quinze vegades menys.
Una persona d’entre 60 i 69 anys té ara 29 vegades menys possibilitats d’acabar a la UCI i vint menys de morir, ha afegit. I és que tot i registrar-se molts més casos, la pressió hospitalària es manté en xifres similars a les de fa un any, amb una ocupació del 15% a planta –igual que el 2021- i d’un 23% a les UCI, respecte del 28% de fa un any.
Darias, però, ha admès que amb l’elevat volum de casos actuals, els percentatges d’ocupació són elevats i representen una sobrecàrrega a hospitals i centres d’Atenció Primària.
La ministra ha recordat aquest dimecres a les autoritats sanitàries autonòmiques que tenen l’obligació de registrar tots els positius de Covid-19, inclosos els detectats a través de tests d’antígens ràpids, perquè han de constar a la història clínica del pacient per tenir constància que ha passat el virus.
L’augment de casos provocats per la variant òmicron i del canvi de protocol, que ara admet els positius per autodiagnòstic, ha provocat un cert col·lapse del sistema en alguns territoris. Comunitats com la de Madrid o Andalusia no notifiquen els positius d’autotest que es poden comprar a farmàcies.
D’altra banda, Darias ha assegurat que el ministeri treballa perquè als certificats de vacunació també siguin reconeguts els tests d’antígens, que ara només admeten els positius per proves PCR.
També ha informat que només al mes de gener s’ha fet un contracte d’emergència de cinc milions de test d’antígens d’ús professional davant l’increment de demanda de les comunitats.