Salut

Les entitats veuen perillar els sobrecostos per la covid

Denuncien que en plena sisena onada la Generalitat els ha retallat el material de protecció per atendre els més vulnerables

Temen que es deixi de cobrir la despesa addicional per la pandèmia

Treballar amb uns mínims per assegurar la màxima protecció tant a les persones ateses com a les professionals. Això és el que reclamen les entitats socials que enmig de la sisena onada i l’increment de contagis han vist com la Generalitat els ha retallat, des de l’1 de gener, el material de protecció que els feia arribar Salut, i reclamen l’accés als tests d’antígens i mascaretes FFP2 per als professionals, els voluntaris i els usuaris més vulnerables. “Per a aquestes llars, amb uns ingressos molt baixos i precaris, el cost dels tests continua sent significatiu”, alerta la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, que assenyala que moltes d’aquestes persones estan exposades al virus amb feines precàries i sense possibilitat de teletreballar. L’àmbit del tercer sector es veu “desemparat” per la Generalitat i temen el pitjor: que els deixi de cobrir els sobrecostos que fins ara els pagaven per pal·liar els efectes de la pandèmia i adaptar-se als protocols sanitaris. “A final d’any ja ens van advertir que no es pagarien”, lamenta el president de la Confederació del Tercer Sector, Joan Segarra, que reclama línies específiques per ajudar a cobrir les despeses en un moment especialment delicat per a les entitats que presten serveis que són de responsabilitat pública. Segons dades del mateix sector, gairebé el 74% de les entitats socials van assumir sobrecostos derivats de la pandèmia, amb una mitjana de 8.313 euros mensuals. Així mateix, el 38% han vist reduïts els seus ingressos fins ara a causa de la covid i moltes van tancar l’any amb pèrdues.

El sector insta l’administració a “asseure’s i parlar” per desplegar els instruments que permetin mantenir i “ampliar” les mesures que no han arribat a determinats serveis, com l’atenció domiciliària que depèn dels ajuntaments a través dels contractes programa de serveis socials. Des de la Taula i la Confederació reclamen més claredat en els protocols i estan “preocupats i decebuts” pels pressupostos aprovats pel govern, en què no hi ha “cap increment” per les tarifes i els mòduls dels serveis residencials que gestionen des de les entitats.

L’entrada de la nova variant òmicron ha fet disparar les baixes laborals amb motiu de la pandèmia, que encara se situaven un 79% per sobre de les que hi havia l’any 2019. Un sobrecost amb gran impacte en l’àmbit residencial, on des de l’inici de la pandèmia alerten que “falten mans” per cobrir les baixes o reforçar els equips. Drets Socials manté que fins avui s’han pagat els sobrecostos i que només s’ha aturat el material de protecció que es feia arribar a les entitats des del Departament de Salut.

LA XIFRA

8.313
Mitjana d’euros mensual d’increment de costos que tenen les entitats per pal·liar l’impacte de la pandèmia

L’àmbit assistencial, al límit

“No rebre aquesta aportació enfonsarà més d’una entitat.” Així de clar s’expressa Montse Falguera, presidenta de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Tercera Edat (Feate), arran de la complexa situació econòmica en què es troben. La pandèmia els obliga a reservar places buides per atendre possibles brots de covid i mentrestant han d’assumir els sobrecostos per cobrir els torns de personal per fer la sectorització que deixa places sense ocupar mentre es fa el rastreig dels contagis. Segons explica Falguera, per a una residència d’un centenar de places la despesa extraordinària per la covid pot arribar a ser d’uns 25.000 euros mensuals. “Sense aquest suport estem perduts i molt preocupats”, declara la presidenta de Feate.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.