Últimes hores per al passaport
El govern decideix retirar l’ús obligatori del certificat de vacunació per accedir a determinats locals i establiments
Les infeccions ja baixen en algunes franges d’edat i la pressió sanitària està continguda
Amb un breu comunicat ben entrada la nit, el govern va anunciar ahir la seva decisió de retirar l’obligatorietat de mostrar el passaport covid per accedir a determinats locals i establiments. La decisió es prenia després d’avaluar l’informe del comitè d’experts i, tot i que s’havia anunciat que fins avui no hi hauria pronunciament, finalment es va prendre ahir per poder incloure-ho així en la nova resolució que s’havia de publicar aquesta passada mitjanit al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Segons va afirmar el govern, la variant òmicron ha demostrat tenir escapament immunitari en comparació amb la variant delta, i una part important de la població torna a ser susceptible d’infectar-se amb el virus, independentment del seu estat vacunal o d’haver passat la malaltia. Pel govern, d’això se’n deriva que l’efectivitat de l’obligatorietat de l’ús del certificat disminueix com a mesura que “afegeix una capa de seguretat”. Tot i que la decisió ja està presa, per avui es manté la reunió de la comissió delegada per avaluar la situació amb els departaments afectats.
La resolució es va mantenir en suspens fins al darrer moment. En cas que s’hagués apostat per mantenir el passaport covid, el procediment normal hauria estat demanar-ho ahir al TSJC per tal que avui es pronunciés abans de la mitjanit, quan caducaran les mesures en vigor, com el límit de reunió de deu persones i les restriccions d’aforament i horaris en diversos sectors. La Generalitat, però, va optar per analitzar a fons l’informe del comitè científic assessor. Fonts del govern explicaven que, en cas d’apostar per mantenir el certificat, es formularia una petició ràpida per obtenir l’aval judicial i es tramitaria amb una resolució urgent del DOGC.
El comitè científic assessor no és un òrgan vinculant i, atesa la seva diversitat, inclou una disparitat de criteris sobre la necessitat de mantenir actiu el certificat de vacunació en la restauració, els gimnasos i les residències, els únics sectors on s’aplica. Amb els experts fent consideracions a favor i en contra, la presidenta del grup, Magda Campins, es mostrava contrària a relaxar les restriccions en la situació actual. L’epidemiòloga rebutjava relaxar les restriccions en interiors de bars i restaurants en els propers dies, i tampoc és partidària de reobrir l’oci nocturn. De fet, per Campins és “prematur” parlar d’una nova fase a l’abril, i d’aquí que toqui el crostó al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, per haver-se precipitat en el llançament de missatges massa optimistes.
Però el conseller no és l’únic que veu una situació de millora. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, constata que les incidències “s’estan frenant” en determinades edats, especialment entre les persones de més de 50 anys, un fet que coincideix amb les previsions del Biocom, que marcaven la possibilitat d’un “viratge de la situació” entre ahir i avui. Ara, les incidències més elevades són en el grup de 0 a 15 anys, que Cabezas relaciona amb el volum de proves que es fan als escolars i amb unes cobertures més baixes de vacunació en aquesta franja. L’altre grup en què també creixen és el de 40 a 49 anys, que correspon al dels pares d’aquests nens.
Hi ha marcadors que continuen millorant, com ara la velocitat de propagació, la positivitat i la pressió sanitària, que ahir va baixar de manera evident. Tot plegat fa que Cabezas llegeixi una situació “estacionària però amb una desacceleració dels contagis que apunta cap al decreixement”. Les dades dels hospitals mostren que els no vacunats, tot i ser un 18,5% dels catalans, representen el 28% dels pacients ingressats a planta i el 33% dels que estan a l’UCI. Entre els que hi estan per òmicron, la gran majoria (85%) tenien patologies greus prèvies o no estaven vacunats.
Amb la retirada del passaport, cau la penúltima restricció i només queda vigent el tancament de l’oci nocturn. Els representants d’aquest sector continuen encesos amb la gestió del govern després d’haver-s’hi reunit per mirar d’aclarir el seu futur. “No han concretat ni justificat res”, lamenta el president de Fecasarm, David López. En un context d’eliminació de les mesures, els empresaris de la nit aspiraven a concretar la reobertura del sector, però s’han quedat sense una data definitiva i només una de probable: l’11 de febrer.És per això que la patronal fa “responsable” la Generalitat dels possibles botellots i festes il·legals que se celebrin mentre les discoteques estiguin tancades.
D’altra banda, Salut sospita que ja pot haver arribat a Catalunya la versió modificada de la variant òmicron, que es caracteritza per ser aparentment més transmissible encara. Es tracta de la soca BA.2, també coneguda com a “sigil·losa” perquè té la capacitat d’escapolir-se d’alguns dels mètodes de detecció tradicionals. “Tenim un o dos casos que poden ser sospitosos i els estem revisant. En tot cas, si no la tenim ja, la tindrem ben aviat. És qüestió de temps perquè ja ha estat detectada en una quarantena de països”, explica la secretària de Salut Pública. Mentre espera la seqüenciació completa de les mostres d’aquests casos, Cabezas recorda que aquesta modificació del virus no implicaria canvis substancials en la situació actual. Segons les informacions disponibles, la nova subvariant té més mutacions que l’òmicron inicial i seria més contagiosa, però ara com ara “no hi ha evidència d’una major severitat ni un major escapament a les vacunes”.
Les residències empitjoren de nou
L’òmicron continua saltant-se els controls a les residències de serveis socials, on han tornat a empitjorar els contagis i la darrera setmana s’hi han declarat 47 morts, la xifra més alta de la sisena onada. Dels 1.024 centres per a ancians que hi ha al país, en un 32% hi ha brots encara actius i en un 40% s’hi han notificat casos però es consideren sota control. Només consten 284 centres lliures de covid, 75 menys que en el recompte de la setmana passada.
Actualment hi ha 4.237 residents diagnosticats amb covid, que corresponen al 7,2% del total. Són 1.000 més que la setmana passada i la gran majoria són ancians (3.845), per bé que també n’hi ha en centres de discapacitats, de salut mental i d’altres tipus. En general, però, els casos són asimptomàtics o amb afectació molt lleu, atès que el 97% de les persones que viuen en centres residencials tenen la pauta completa de vacunació i el 95,5% dels ancians ja han rebut la dosi de reforç.
Malgrat aquest augment de casos, a les residències també s’observa la mateixa desacceleració que s’aprecia en l’àmbit comunitari: si bé els contagis continuen augmentant, ho fan amb menys intensitat que setmanes enrere.