Salut

La mascareta serà obligatòria al carrer almenys una setmana més

El Consell Interterritorial de salut no ha arribat a cap acord sobre la seva retirada

La incidència continua a la baixa al conjunt de l’Estat

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes no han arribat a cap acord aquest dimecres sobre la retirada de la mascareta a l’espai públic.

A la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial de Salut, la ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, ha admès que, tot i no estar a l’ordre del dia, “algunes comunitats autònomes han manifestat la seva opinió al respecte” de la mascareta.

Darias ha recordat que en el seu moment, “el 22 de desembre i fins i tot abans”, presidents “de tot signe polític” van demanar que s’instaurés la mesura d’obligar a dur la mascareta als espais exteriors i, segons el seu relat, el president espanyol, Pedro Sánchez, va adoptar la decisió d’instaurar-la “durant el temps imprescindible”.

També ha recordat que quan es va adoptar la decisió “estàvem a l’avantsala de les festes de Nadal”, i ha reiterat que va ser una mesura demanada “pràcticament per la majoria” de les Autonomies.

La ministra ha insistit que és una restricció “temporal” i ha assegurat que s’està en el camí “adequat”. Segons el ministeri de Sanitat, ara s’està més a prop de “modular” aquesta mesura.

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ja ha avançat aquest matí que demanaria a la reunió retirar aquesta mesura de protecció i ha afegit que, al seu parer, el ministeri seria “receptiu”. També s’han pronunciat a favor de retirar la mesura els governs de Galícia, Castella-La Manxa, Castella i Lleó i Madrid.

En canvi, Cantàbria, La Rioja i Andalusia aposten per mantenir les mascaretes a l’aire lliure. El president càntabre, Miguel Ángel Revilla, ha opinat que encara no és el moment d’aixecar la mesura perquè la població pot entendre que es dona “barra lliure una altra vegada”. La Rioja veu raonable, per prudència, que sigui obligatòria a l’espera de veure l’evolució de la pandèmia les properes setmanes i el conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, ha insistit que “estem al moment àlgid de la sisena onada del coronavirus”.

Sobre la possibilitat de reduir les quarantenes per contagis de Covid-19, una qüestió sobre la qual també s’han pronunciat diversos governs, Darias s’ha limitat a apuntar que hi ha una “permanent revisió de tots els assumptes que es plantegen”.


Tendència a la baixa
La ministra ha destacat que en les últimes tres setmanes la incidència de la Covid-19 ha passat dels més de 3.400 casos per cada 100.000 habitants fins als 2.564 d’aquest dimecres, 130 menys que ahir.

L’últim informe del ministeri notifica 86.222 nous contagis, que eleven el total a 10.125.348, i 224 morts, amb les quals ja n’hi ha hagut 93.857 en tota la pandèmia.

Al conjunt de l’Estat hi ha 17.441 pacients ingressats per la infecció, 646 menys que ahir, que ocupen el 13,96% de tots els llits disponibles. Un total de 2.010 persones es troben a les unitats de cures intensives (UCI), 44 menys que dimarts i que suposen el 21,34% del total de llits de crítics. En les darreres 24 hores hi ha hagut més altes que ingressos. Un total de 1.830 persones han estat hospitalitzades per la Covid-19 i 2.397 han estat donades d’alta.

Registre estatal de vacunació

ACN

El Consell Interterritorial de Sanitat Pública ha acordat aquest dimecres crear un registre estatal de vacunació.

La secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha explicat que serà un sistema d’informació per accedir a l’historial de vacunes de tots els habitants de l’Estat des de qualsevol punt del territori. Aquesta nova base de dades, que es preveu començar a testar al llarg del 2023, es fa a partir del registre de vacunació de la Covid-19, que acumula 90 milions d’entrades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.