Sant Joan de Déu crea una unitat càrdio-oncològica
Investiga com identificar precoçment el risc cardiovascular
Els infants i adolescents amb càncer tenen cinc vegades més risc de desenvolupar una malaltia cardioavascular
L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha creat na unitat de càrdio-oncologia que visita els pacients amb càncer per avaluar el seu estat de salut cardiovascular en el moment del diagnòstic i fer-ne un seguiment fins a l’edat adulta. També porta a terme treballs de recerca per avançar en la detecció precoç del dany cardíac mitjançant nous marcadors i tècniques d’imatge. El 80% dels infants i adolescents amb càncer sobreviuen a la malaltia però aquest col·lectiu té cinc vegades més risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular que la resta de la població. El primer treball que ha posat en marxa aquesta unitat és precisament identificar precoçment quins infants i adolescents presenten un perfil de risc cardiovascular.
La cardiòloga de la nova unitat, Esther Auresanz, explica que la patologia es manifesta de manera molt variada, ja que de vegades pot passar desapercebuda, mentre que d’altres ho pot fer de manera molt greu, en forma d’insuficiència cardíaca severa.
El tractament que rep un infant o adolescent amb càncer varia en funció del tipus de tumor i la fase en què es troba la malaltia, però pot incloure cirurgia, quimioteràpia, radioteràpia, immunoteràpia o un nombre creixent de teràpies farmacològiques dirigides. Aquests tractaments poden deixar seqüeles per la seva toxicitat.
En aquest context, l’Àrea d’Oncologia i el servei de Cardiologia de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona han impulsat la creació d’una unitat conjunta que, a més de fer el seguiment d’aquests pacients per part d’un professional de cada àmbit, du a terme projectes de recerca. Aquests treballs busquen millorar els mètodes de diagnòstic que hi ha en l’actualitat, i identificar-lo quan encara no és evident en les proves de diagnòstic per la imatge o en els marcadors en sang habituals.
Identificar el risc cardiovascular
En aquesta línia, el primer treball de recerca que ha iniciat la unitat té com a objectiu identificar precoçment quins infants i adolescents presenten un perfil de risc cardiovascular.
Abans d’iniciar el tractament, extreuen una mostra de sang als infants que participen a l’assaig per fer un estudi de metabolòmica. Posteriorment i, de manera periòdica, els fan diverses proves com un electrocardiograma, una ecografia, una prova d’esforç o ergoespirometria i una analítica; per detectar qualsevol anomalia al cor. Si se’n detecta alguna, l’equip estudia amb deteniment uan això passa, l’equip estudia amb deteniment el perfil de metabòlits existent abans del tractament per tal de detectar de forma anticipada aquells pacients amb risc de desenvolupar problemes cardiovasculars.
L’objectiu és recopilar prou informació que ajudi a identificar, abans que iniciïn el tractament, quins pacients tenen un risc cardiovascular elevat per mirar de prevenir-los. La previsió és tenir els primers resultats durant el segon semestre del 2022.