Salut

El govern reclama a l’Eurocambra que desvinculi el consum moderat de vi del càncer

El Parlament Europeu debat aquest dimarts l’informe BECA, que proposa incorporar una advertència sobre els riscos associats al càncer en begudes alcohòliques

La Generalitat defensa que “cal contextualitzar” i reivindica que la ingesta moderada que proposa la dieta mediterrània aporta “beneficis contrastats”

El govern ha demanat al Parlament Europeu que modifiqui algunes de les recomanacions de l’informe BECA –que es debat aquest dimarts a l’Eurocambra- i ha exigit que es desvinculi el consum moderat de vi de malalties com el càncer.

“No estem d’acord amb l’associació directa del consum d’alcohol amb elements propis precursors de malalties sense posar-lo en relació amb un consum no moderat; defensem la necessitat de contextualitzar”, ha comentat el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, en un comunicat. Segons Mòdol, el consum excessiu “no només és problemàtic en el cas del vi”. A més, ha argumentat que la ingesta moderada que proposa la dieta mediterrània aporta “beneficis contrastats dins d’una alimentació equilibrada”.

En aquest sentit, ha recordat que la dieta mediterrània és considerada per l’Organització Mundial de la Salut com “una de les més saludables del món” i que ha estat declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. “No es pot, per tant, presentar aïlladament el consum de vi i altres aliments de tots els aspectes amb què s’interrelaciona”, ha afegit.

El secretari d’Alimentació ha subratllat que l’informe “no inclou investigacions i estudis que vinculen el consum moderat de vi amb efectes positius per a determinats aspectes de la salut de les persones”.

Les declaracions de Mòdol arriben en ple debat de la cambra comunitària sobre l’informe BECA que, entre altres mesures, proposa incorporar una advertència sanitària en begudes alcohòliques –inclosos els vins- per avisar sobre els riscos associats al càncer.

El govern recorda que el conreu de la vinya és una activitat econòmica que “arrela les persones que s’hi dediquen al territori” i que té “especial sensibilitat per la sostenibilitat”. “Es tracta d’una activitat amb una història mil·lenària a Catalunya”. “La vinculació del vi i la seva cultura amb l’alcohol, sense cap altre factor, resulta incorrecte i injustificable”, conclou el comunicat.

La majoria d’eurodiputats catalans demanen no “estigmatitzar” el vi

ACN

Els diputats de PP, Cs, ERC i PSC al Parlament Europeu rebutgen etiquetar el vi com a cancerigen i aposten per recomanar-ne una ingesta moderada.

Tots ells donen suport a l’esmena a l’informe que es vota a l’Eurocambra aquest dimarts que demana que a l’etiquetatge s’informi sobre la necessitat de fer un “consum moderat i responsable” i no sobre les “advertències sanitàries” de les begudes alcohòliques, com apunta el document original. En canvi, els comuns s’abstenen en la qüestió de l’etiquetatge, mentre JxCat no ha fet públic el sentit del seu vot.

En una intervenció al ple, l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha defensat que es faci una “diferenciació” entre el consum “moderat i abusiu” d’alcohol. A més, ha fet una defensa de la dieta mediterrània, que, ha dit, “contempla el consum moderat de vi” i “aporta una alimentació saludable”.

L’eurodiputat de Ciutadans (Cs) Jordi Cañas ha afirmat que etiquetar-lo com a cancerigen “obre la porta a l’estigmatització” del vi, un producte, ha dit, que “forma part de la cultura, alimentació i forma de relacionar-se”. “El que hem de fer és fomentar el seu consum responsable, apostar per tenir ciutadans conscients i ben informats”, ha defensat Cañas. L’eurodiputat de Cs ha reivindicat la “importància” del sector vitivinícola.

Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha apostat per fer “recomanacions de consum moderat i responsable” i no “advertències”. Solé ha afirmat “entendre les preocupacions del sector” perquè es faci un “vincle” entre el consum de vi i el càncer “sense matisar els nivells o hàbits de consum”. “S’estarà donant un missatge alarmista que podria ser molt nociu”, ha criticat.

Finalment, Javi López ha donat suport a fer “advertències sobre el consum abusiu d’alcohol” i l’impacte que té sobre la salut i els casos de càncer. “Una advertència així ja la fan avui les administracions públiques”, ha assenyalat l’eurodiputat del PSC, que ha remarcat alhora el “reconeixement” al sector vitivinícola i “el seu compromís amb el territori i l’economia”.

L’eurodiputat dels comuns Ernest Urtasun s’abstindrà en la votació de l’esmena sobre l’etiquetatge de les begudes alcohòliques, mentre JxCat no ha fet públic el sentit del seu vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BANYOLES

L’alcalde Noguer planteja un contracte temporal per a la barca la Tirona

BANYOLES
Infraestructures

La tuneladora de l’L9 arriba finalment a Mandri

Barcelona

SOS Costa Brava exigeix que es restaurin les balises a la cala del Cau

Palafrugell
SOCIETAT

Màxim risc de focs forestals a 131 municipis de 15 comarques

Barcelona
salut

El Clínic descarta un possible cas de febre hemorràgica Crimea-Congo

Barcelona
ciència

Desenvolupen bateries que es poden reciclar amb el cartró

bARCELONA
Societat

Regeneren la platja del Far de Vilanova amb sorra de draga en plena campanya estival

Vilanova i la Geltrú
ciència

El primer nanosatèl·lit català acaba la missió de 3 anys i es desintegra

barcelona

Instal·len una unitat mòbil per mesurar contaminants atmosfèrics a l’exterior del pavelló de Fontajau

GIRONA