Salut

La FAVB alerta que la sanitat pública perd prestigi

Exigeix al Govern un “compromís efectiu” per reforçar-la

Els veïns recriminen al conseller de Salut que admeti l’augment d’assegurances privades però que no proposi cap mesura

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) alerta de la “pèrdua de prestigi” del sistema sanitari públic i reclama als responsables polítics un “compromís efectiu” per reforçar-lo. En una roda de premsa aquest dimecres, la FAVB ha explicat que van enviar una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, però que no n’han obtingut resposta, i ha assegurat que no es quedaran com a “espectadors” davant el “desmantellament” del sistema. Una de les mesures que demanen és millorar l’accessibilitat i la presencialitat als CAP i acabar amb les “lamentables” cues al carrer. Els veïns han retret al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que admetés l’augment de contractació d’assegurances privades però que no proposi cap mesura.

Els veïns de Barcelona reclamen un compromís efectiu del Departament de Salut per garantir “que la població sigui atesa com es mereix” als centres d’atenció primària (CAP). Marta Carrera, de la comissió de salut de la FAVB, ha afirmat que si no han alçat la veu fins ara és perquè veien que la situació de la covid-19 era molt complicada, però que ja no poden “callar més”.

Corina Albir, també de la comissió de salut de la federació, ha advertit que l’anomenada ’nova normalitat’ sorgida de la pandèmia “promou la desmotivació dels professionals i un creixement molt important de les assegurances privades”.

La població amb mútua a Catalunya ha passat del 25% al 32% en quatre anys, segons va indicar el conseller al Parlament fa unes setmanes, quan també va reconèixer que el sistema públic estava perdent qualitat. Les representants de la FAVB han exposat que els va “sobtar” aquest posicionament del conseller i l’han instat a posar “els mitjans necessaris” per garantir una atenció sanitària de qualitat.

Davant d’aquesta situació, la FAVB s’ha intentat posar en contacte amb l’administració diverses vegades però no n’ha tingut resposta, segons han dit. Per això, ara ha fet públiques una sèrie de demandes dirigides als responsables polítics del sistema sanitari.

Una de les reclamacions principals és millorar l’accessibilitat als CAP i incrementar l’activitat presencial, que s’ha reduït molt en els últims dos anys per la covid-19. En aquest sentit, des de la federació consideren que Salut està fent un “ús excessiu” de l’atenció telefònica i telemàtica als centres sanitaris i demana que promogui la relació personal.

Els veïns de Barcelona reclamen a la conselleria que destini com a mínim el 25% del pressupost a l’atenció primària i que augmenti les plantilles dels centres per “poder atendre la població assignada en tot el que especifica la cartera de serveis, incloent pediatria, atenció en el domicili i a les persones que viuen en residències”. També han advertit de les desigualtats que hi ha entre centres a la ciutat i fins i tot en el mateix districte, per exemple pel que fa a la població assignada.

La FAVB demana posar fi a la “fragmentació” de la cartera de serveis d’atenció primària, com pediatria, atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), els equips d’atenció residencial (EAR) o els de suport integral a la complexitat (ESIC). La federació alerta que la disgregació fa “poc accessibles” els serveis i que, amb les llistes d’espera, “promouen l’assegurament privat”.

La FAVB insta el Departament de Salut a garantir en tots els centres uns espais “adequats” i a construir nous equipaments quan els actuals hagin quedat “obsolets”. També demanen a Salut que creï consells de participació als centres de salut perquè els usuaris puguin participar en la seva governança.

Les representants de la comissió de salut de la FAVB també han alertat de les conseqüències de l’infradiagnòstic d’altres malalties durant la pandèmia del coronavirus. Segons un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, els nous diagnòstics de càncer a Barcelona es van reduir un 22% el 2020 respecte al 2019 i les malalties cròniques, un 36%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’emblema de Castelldefels posa a punt l’embolcall

CASTELLDEFELS
Xavier Llorente Cabratosa
Cap de l’oposició Vilajuïga (Assemblea per Vilajuïga)

“No tenim la seguretat que el govern faci una bona gestió”

Vilajuïga

Tornada a l’escola: la Fundació “la Caixa” acompanya més de 20.000 infants en situació vulnerable en l’inici de curs a Catalunya

OLOT

Llum verd a les Festes del Tura populars, gratuïtes i al carrer

Olot
Informació especial

El TERMCAT publica la terminologia de la Copa Amèrica en un diccionari en línia i un tríptic

FIGUERES

El reglament dels pisos de lloguer assequible, per a aspirants que no tinguin deutes

FIGUERES
SOCIETAT

Calella ‘blindarà’ un dies la Roca Grossa perquè s’hi faran rodatges

Calella
Àsia

La Xina atura les adopcions internacionals dels seus nens i nenes

Barcelona
religió

El monjo de Montserrat Ignasi M. Fossa presidirà una congregació amb monestirs a 24 països

barcelona