Salut

Sacsejar els nadons els pot causar lesions molt greus

Vall d’Hebron detecta aquest any cinc casos de bebès amb traumatisme per sacsejada, quatre més que en tot el 2021

Impulsa un programa per informar els progenitors i cuidadors dels infants

Sacsejar el bebè perquè deixi de plorar, no solament no serveix per calmar-lo, sinó que li pot provocar seqüeles cerebrals molt greus, o fins i tot la mort. L’hospital Vall d’Hebron ha detectat des de principis d’any cinc casos de bebès amb traumatisme cranial abusiu, també conegut com a síndrome del nadó sacsejat, per les lesions cerebrals que pot tenir a causa dels moviments bruscos i ràpids quan el cap és molt més gran en proporció a la resta del cos i amb una musculatura encara molt feble del coll. “Sacsejar els bebès no és la violència física més freqüent que s’exerceix contra els nens, però sí la que causa més morts i més seqüeles”, ha destacat aquest dimarts la doctora Anna Fàbregas, adjunta del servei de pediatria i coordinadora de l’equip de l’equip EMMA d’atenció a les violències cap a la infància de Vall d’Hebron.

Arreu del món, un de cada quatre nens que són objecte d’aquest tipus de violència mor i, dels nens supervivents, aproximadament un 65-80% presenten seqüeles.

En els últims onze anys, Vall d’Hebron ha atès 27 casos de nens amb traumatisme cranial abusiu, la qual cosa representa una mitjana d’entre dos i tres casos a l’any. Un 40% dels pacients pediàtrics van presentar a l’alta algun tipus de dèficit cognitiu i, dels 27, dos van morir. Així, en el cas de sospita el protocol és comunicar-ho a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat (Dgaia), a la fiscalia de menors i al jutjat de guàrdia. “Els pares han de saber que els nens ploren entre dues i tres hores al dia o més i és la seva forma de manifestar-se”, indica Carmen El Ouahabi, infermera d’obstetrícia de Vall d’Hebron.

LA FRASE

Els pares han de saber que els nens ploren entre dues i tres hores al dia o més, es manifesten
Carmen El Ouahabi
infermera d’obstetrícia vall d’hebron

‘Auxili! No para de plorar’, els bons consells

Perquè es coneguin les conseqüències fatals de sacsejar, Vall d’Hebron ha engegat un programa perquè tots els pares i mares i cuidadors de nens que neixen a l’hospital siguin informats, abans de rebre l’alta, dels riscos d’aquests comportaments violents. També se’ls lliura un tríptic del Departament del Salut que porta per títol Auxili! No para de plorar, que inclou recomanacions sobre com actuar quan uns pares no aconsegueixen calmar el seu fill, com ara fer relleus entre els cuidadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.