redacció
Els casos de verola del mico pugen a 945
La majoria dels casos confirmats són homes d’entre 19 i els 66 anys que han patit febre, fatiga, inflamació dels ganglis i erupcions a la pell
La Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), ha registrat un total de 1.082 casos sospitosos o probables de verola del mico, dels quals fins el moment 945 han estat confirmats. Això suposa un increment respecte els 665 casos de fa una setmana i els 380 que s’havien detectat a finals de juny. Segons ha informat el departament de Salut, la majoria dels casos confirmats són homes amb edats compreses entre els 19 i els 66 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 12 de juliol de 2022.
Gairebé tots els casos han presentat febre, fatiga, inflamació dels ganglis i erupcions a la pell. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis (una inflació del recte que pot causar diarrea) i afectacions oculars, que en ocasions han requerit hospitalització però que ja estan donats d’alta.
El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris. La verola del mico no és una malaltia greu, no pot provocar la mort, però la persona ho pot passar molt malament per les úlceres que provoca. Es tracta d’una malaltia rara transmissible a través del contacte amb animals o persones infectades o amb materials contaminats.
En cas de ser un contacte d’una persona que ha donat positiu en verola del mico, s’ha d’estar atent als possibles símptomes i en el cas que apareguin contactar ràpidament amb el sistema sanitari.
Hospitals en xarxa
En aquests moments, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, el Laboratori de Referència de Catalunya, el laboratori de proves diagnòstiques CatLab, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ja han validat completament les tècniques que s’utilitzen per confirmar els casos de la verola del mico. Properament, ho podran fer l’Hospital Josep Trueta de Girona i l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.
Des de Secretaria de Salut Pública així com des de la Direcció General de Comunicació i Estratègia del Departament de Salut estan treballant conjuntament amb diverses entitats comunitàries d’una manera constant i fluida, amb una actitud d’escolta activa per conèixer les diferents inquietuds que puguin tenir amb la verola del mico (MPX), recollir-les i així poder-li donar una resposta conjunta a nivell comunicatiu, de prevenció i de sensibilització.
Seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’objectiu d’aquesta feina és conscienciar per donar a conèixer què és la verola del mico, com es contagia, quines són les vies de transmissió i el seu tractament.
Accions comunicatives
La campanya de difusió que s’està fent des de Salut per informar sobre la verola del mico, els símptomes i vies de transmissió per prevenir els contagi, s’està fent a través d’aplicacions de cites, com Tinder o Grindr, on estan en marxa des del 14 de juny. I també a xarxes socials, tant a les del Departament de Salut com a les de les entitats amb les quals s’està col·laborant. A més, s’ha distribuït material gràfic als hospitals on s’han identificat casos i a les entitats on es fa una tasca de promoció de la salut i de prevenció.
🤕 La verola del mico dona febre, mal de cap i esquena, calfreds, cansament i inflamació dels ganglis limfàtics.
— Salut (@salutcat) July 15, 2022
🏥 També erupcions cutànies als genitals o a la zona perianal que poden produir cicatrius i la necessitat de requerir hospitalització.