Salut

Fan teràpies grupals per atendre la depressió postpart

Salut inicia la consulta al Gironès i el Pla de l’Estany

S’estima que aquesta patologia afecta entre el 13 i el 17% de les dones que pareixen

En un 75% dels casos no es diagnostica la malaltia

L’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) del Gironès-Pla de l’Estany, situada al centre sanitari Güell, ha posat en marxa aquest any una consulta en format grupal per atendre la depressió postpart. S’estima que afecta entre un 13 i un 17% de les dones que han donat a llum, malgrat que a un 75% d’elles no se’ls diagnosticarà mai. Si la mare té depressió postpart, el risc que el pare en tingui se situa entre el 25 i el 50%.

El gran gruix dels estudis en el camp de la depressió postpart conclouen que l’efecte de la depressió parental en les famílies, en conjunt, i en el desenvolupament psicosocial i cognitiu dels nens, en particular, es podria disminuir si el diagnòstic es fes de manera precoç per prevenir o tractar la malaltia.

Des fa anys, a l’ASSIR del Gironès - Pla de l’Estany s’ofereix atenció individualitzada en el camp de la psicologia perinatal, en coordinació amb el Centre de Salut Mental del Gironès-Pla de l’Estany. Ara, a més, també s’ofereix suport emocional especialitzat en format grupal per a les dones que presenten indicadors de depressió postpart.

Tant pel que fa a la teràpia grupal com a l’atenció individualitzada, els pacients han de ser valorats prèviament per un professional, que fa la derivació. Així, s’aconsella a les persones que creuen que poden estar tenint una depressió postpart que en parlin amb el seu metge de referència per tal que les derivi a la consulta de psicologia de l’ASSIR.

Els símptomes de la depressió postpart es poden manifestar de moltes maneres diferents segons cada persona. Aquests senyals apareixen de manera progressiva, fet que pot representar que l’afecció no sigui identificada. Entre aquests signes, per exemple, hi ha una permanentment sensació de tristesa o estar de mal humor, o el sentiment de no ser capaç d’assumir sol la cura del nadó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia