Salut

Covid-19, a ratlla, però grip a l’alça

Dotze mesos després de l’esclat de la variant òmicron, la covid encara és present, però en nivells baixos

Per contra, la grip comuna torna forta, avançada en el calendari, i estimen que encara no s’ha assolit el pic de contagis

La gran onada de contagis per la variant òmicron de la covid-19 va fer disparar les estadístiques de casos ara fa un any, després dels àpats familiars de Nadal i Sant Esteve. La corba de contagis es va disparar fins als 3.000 casos setmanals per cada 100.000 habitants a la regió sanitària, ja al gener, i no es va reduir fins al mes següent, en nivells baixos i amb lleus oscil·lacions fins a la tardor. Els responsables de Salut no abaixen la guàrdia i continuen compatibilitzant-ne els casos i promovent la vacunació. Però, ara mateix, el gran maldecap a les urgències hospitalàries és la grip estacional, que és a punt d’encadenar la setena setmana de progressió creixent de contagis i concentra gairebé la meitat de la incidència analitzada de pacients amb virus respiratoris a la demarcació.

La cap del servei de vigilància epidemiològica a la regió sanitària, Núria Bes, confirma que la covid continua en un nivell molt baix, però que, per contra, l’epidèmia de grip comuna “s’ha avançat sis o set setmanes respecte al que seria habitual”. La corba epidèmica segueix enfilant-se, tot i la mínima treva que es va detectar la setmana del pont de la Puríssima. És un fenomen que s’atribueix al període festiu, i en què les visites al metge es posposen fins als dies laborables posteriors, com ha passat.

Bes prediu que encara resten ben bé dues o tres setmanes, fins a mitjan gener, fins que s’assoleixi el pic de contagis de grip, per l’evolució i pel factor que les trobades socials d’aquests dies afavoriran que els virus s’escampin més enllà dels cercles quotidians. I en l’estadística també pesen encara els virus sincítics i els adenovirus, causants de l’onada de bronquiolitis infantils –que ha afegit pressió a les urgències el darrer mes– i que també provoquen refredats, passes intestinals i malestar en els adults.

Tots dos i el rinovirus comú del refredat –que, després de mantenir-se en nivells força alts des de l’octubre, ara comença a retrocedir– superen en incidència les mostres confirmades de contagis de covid-19.

Immunitats diferents

La situació ha millorat respecte de fa un any, sobretot, perquè s’ha estès la immunització davant la covid, gràcies a la vacunació i, també, al nombre creixent de persones que ja han passat la malaltia. Però, per contra, l’elevada incidència de la resta de virus respiratoris –que també es detecta en el conjunt de Catalunya– s’atribueix a una població amb les defenses relaxades, després de dos anys marcats, primer, pels confinaments domèstics i, posteriorment, per l’ús de la mascareta i altres mesures i inèrcies que reduïen el contacte social. Aquest efecte bombolla s’ha notat força entre la mainada, però també de manera general pel que fa a la resta.

Mantenir l’alerta

Fonts de la regió sanitària coincideixen, pel que fa a la covid, que “en general, es pot dir que la situació es manté estable”, però també que, en la darrera estadística, la velocitat de contagi (Rt) ha tornat a passar d’1 i s’ha elevat a 1,15 –per cada 100 malalts, la setmana anterior, ara hi hauria 115 contagiats nous. Un altre indicador infal·lible durant la pandèmia, el de positivitat dels tests practicats, també va a l’alça, des del 51% de les proves fetes a principis d’octubre fins al 83,3% de la darrera actualització de l’estadística, aquesta setmana.

Per això, insisteixen que “cal anar vigilant com evoluciona les properes setmanes”. I Bes, des de vigilància epidemiològica, insisteix que cal mantenir la vacunació entre tots els segments d’edat, perquè per exemple, la incidència també ha crescut entre la gent jove.

En aquest sentit, fa deu dies, es va obrir l’opció de vacunar-se amb la dosi de reforç a tota la població menor de 60 anys. La campanya va començar pels més grans, però, en el cas de les comarques gironines, l’estadística, fins ara, queda per sota de la mitjana catalana, amb un 50,4% en la darrera estadística, actualitzada dijous. I només un terç de població en la franja entre 60 i 69 anys ha anat a rebre la punxada.

Recuperar mesures

De manera ja voluntària, Bes fa una crida a recuperar mesures protectores i d’higiene en les reunions familiars i socials d’aquests dies, especialment si hi ha persones de risc. La mascareta, altre cop, sobretot, però també la distància, la ventilació de sales i menjadors tancats, la reducció dels temps de les visites i la higiene de mans.

LES XIFRES

115
persones
amb covid han atès a les urgències de l’hospital Josep Trueta des d’inici de mes.
423
persones,
més del triple, van atendre el desembre de l’any passat. Però enguany preocupa també la grip estacional.

Menys pressió als hospitals

A l’hospital Trueta, aquest divendres, hi havia ingressats 31 pacients amb covid, de què 26 en hospitalització convencional i 5 en unitats de crítics i semicrítics, unes xifres que, de fet, són molt similars a les del 23 de desembre del 2021: 30 pacients ingressats amb covid, de què 5 en unitats de crítics i semicrítics. I és que, aleshores, les complicacions per la malaltia un cop vacunat més del 80% dels adults, ja eren molt menors, i encara no havia esclatat l’onada d’òmicron.

On sí que s’ha reduït la pressió per la covid aquest desembre és a les urgències. Al Trueta, han atès 115 persones positives i, durant tot l’any, un total de 3.122. Només el desembre del 2021 van atendre’n 423. Però han repuntat els pacients amb grip i els nadons amb bronquiolitis, una afecció que ja va de baixa.

Tant pel que fa a les visites a urgències, com als ingressos hospitalaris i les defuncions (que encara es comptabilitzen, però en un degoteig que, les darreres setmanes, ha oscil·lat entre 1 i 5 cada set dies), fonts sanitàries remarquen la diferència entre mortalitat per covid, que existeix però en nivells ja equiparables als de la grip, i mortalitat amb covid, en què la infecció pot precipitar el desenllaç fatal o simplement un factor col·lateral, com, per exemple, en un accidentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia