Científics gironins investiguen com personalitzar els antidepressius
L’IDIBGI participa en una recerca finançada per la UE en la que col·laboren 14 centres i s’analitzaran pacients de cinc països
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) participa en una investigació internacional que té com a objectiu esbrinar com optimitzar l’ús de medicaments antidepressius en persones que pateixen depressió major. El projecte s’anomena OPADE (Optimitzar i predir l’eficàcia d’antidepressius per a pacients amb depressió severa) i està finançat per la Unió Europea. Hi participaran 14 socis de diferents països durant un any i mig.
La iniciativa parteix del fet que els medicaments no funcionen de la mateixa manera en tots els pacients i que poden ser ineficaços i fins i tot provocar reaccions adverses. Per això es busca poder administrar a cada persona el remei que més li convé.
La participació gironina és a càrrec dels grups de recerca en Salut Mental i Addiccions i en Genètica Cardiovascular de l’IDIBGI, que s’ocuparan de l’anàlisi genètica i la seva relació amb l’eficàcia dels antidepressius. Analitzaran el cas de 350 pacients de cinc països (Estat espanyol, Colòmbia, Holanda, Turquia i Itàlia). Els responsables de l’equip són la doctora Eva Frigola, investigadora consolidada del grup de Salut Mental i Addiccions de l’IDIBGI i psicòloga clínica a l’Institut d’Assistència Sanitària; i el doctor Ramon Brugada, cap del grup de Genètica Cardiovascular de l’IDIBGI i cap del Servei de Cardiologia als Hospitals Josep Trueta i Santa Caterina.