L’hospital Santa Caterina ha assistit 721 parts a l’aigua en quinze anys
Els responsables del servei asseguren que hi ha hagut uns bons resultats obstètrics i neonatals
Des que al 2008 l’Hospital Santa Caterina va desenvolupar-ne un protocol, en aquest centre sanitari s’han assistit 721 parts a l’aigua, el que representa el 5,3 % de tots els parts vaginals no instrumentals atesos. La doctora Alícia Carrera, cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Santa Caterina, afirma que les dades analitzades d’aquest tipus de part al llarg d’aquests 15 anys mostren uns bons resultats obstètrics i neonatals. “S’ha realitzat un estudi en què s’ha observat que no hi ha més risc d’estrips a la regió del perineu comparat amb els parts assistits fora de l’aigua”, expliquen des del Santa Caterina.
Condicionants
El part a l’aigua és una opció de part natural -descriuen els responsables del centre hospitalari- condicionada a uns criteris d’inclusió que cal tenir presents per a la seguretat de tot el procés: ha de ser un part a terme (37 setmanes), el fetus ha de ser únic i la seva posició dins l’úter en el moment del part ha de ser de cap avall (presentació cefàlica), i l’embaràs de baix risc.
A banda del part a l’aigua i del convencional, l’hospital saltenc ofereix altres alternatives com són la cadira obstètrica o la liana de tela coneguda com a “combi track”, respectant sempre la postura que a la dona li sigui més còmode per a parir (vertical, de costat, gatzoneta,...).
Les dades s’han facilitat avui, coincidint amb una jornada en què professionals d’obstetrícia del centre del Parc Hospitalari Martí i Julià han perfeccionat el seu coneixement amb la llevadora anglesa Diane Garland, referent internacional en l’assistència de parts a l’aigua.