La mortalitat en les dones baixa tres cops més que en els homes en un programa d’insuficiència cardíaca
Un estudi amb població de l’Hospitalet i el Prat de Llobregat evidència la necessitat de fer tractaments adaptats per sexe i edat
Els resultats es presenten en el Congrés d’Atenció Primària d’Europa
La mortalitat per insuficiència cardíaca baixa tres cops més en les dones que en els homes aplicant el mateix programa de prevenció. Aquesta és una de les principals conclusions d’un programa d’insuficiència cardíaca impulsat a l’Atenció Primària Metropolitana Sud en coordinació amb l’Hospital Universitari de Bellvitge. Després d’analitzar l’impacte del pla als municipis de l’Hospitalet de Llobregat i al Prat de Llobregat, els investigadors han pogut observar que no només el risc de recaiguda i de mort ha baixat de forma generalitzada, el que acredita l’eficàcia del programa, sinó que en les dones el risc de mortalitat ha disminuït un 26 %, mentre que en els homes ho ha fet un 9,3 %.
Aquestes diferències en la resposta en funció del sexe també s’han vist en els reingressos hospitalaris, tot i que en aquest cas són els homes els que han experimentat millores més importants. En aquest cas, s’ha vist que el risc de recaigudes per insuficiència cardíaca s’ha reduït un 20,7 % en els homes i en les dones ha estat un 12,6%.
El programa ha servit també que el comportament també varia en funció de l’edat. Així s’ha vist que els risc de mort també baixa en les persones majors de 84 anys. L’estudi, que es presentarà aquesta setmana al Wonca Europe Conference, el congrés d’atenció primària més important d’Europa, conclou, per tant, que cal prioritzar programes que tinguin en compte totes les característiques dels pacients, fent les intervencions específiques que calgui en funció d’aquestes necessitats, en lloc d’establir tractaments universals.La metgessa de família i també investigadora de l’estudi, Laia Alcober, destaca que el projecte busca fer una anàlisi dels resultats per millorar l’organització en un futur: “Si demà volem aplicar el mateix programa a un altre territori de Catalunya, haurem de tenir en compte que el tractament de les dones haurà de ser d’unes característiques i el dels homes d’unes altres”.
El Programa Territorial d’Atenció Integrada al Pacient amb Insuficiència Cardíaca Comunitària de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS es va posar en marxa l’any 2017. Es basa en garantir la continuïtat assistencial entre l’hospital i l’atenció primària per abordar aquests casos posant especial èmfasi en el seguiment durant els primers dies posteriors a l’alta, que és quan el risc de recaiguda és més elevat. A més de l’activitat assistencial convencional, el programa inclou intervencions com ara la coordinació a l’alta, la prestació de pràctica avançada a domicili, el seguiment integral per detectar precoçment el pacient fràgil, o actuacions d’educació i corresponsabilització del pacient, entre d’altres.