Salut

La depressió més greu pot millorar amb estimulació cerebral profunda

Un estudi de l’hospital Sant Pau conclou que els efectes perduren en el temps

Pot ser una opció per als pacients que no responen amb la medicació

L’estimulació cerebral profunda pot oferir beneficis significatius i que perduren per tractar la depressió major resistent. Així ho ha revelat un estudi de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau que ha analitzat dades de setze pacients que van sotmetre’s a aquest procediment durant un període de fins a 11 anys, des del gener del 2008 fins al juny del 2019. Els resultats indiquen que el 75% dels malalts van respondre al tractament i que els símptomes van reduir-se en el 50% dels casos. Tot plegat obre la porta a usar aquesta intervenció quirúrgica com a alternativa eficaç per a les persones que pateixen les formes més greus de la malaltia i que han deixat de respondre als tractaments convencionals.

Segons el doctor Javier de Diego, investigador del grup de Recerca de Salut Mental a l’IIB Sant Pau hi ha un petit subgrup de pacients més greus que no toleren o deixen de respondre a les estratègies convencionals, presentant recurrències i freqüents hospitalitzacions, o bé un curs crònic persistent. En aquests casos, ha apuntat l’especialista, “l’estimulació cerebral profunda pot ser una alternativa molt esperançadora”.

Aquesta tècnica consisteix en implantar uns elèctrodes ultrafins en el cervell que van connectats a uns petits cables que van per sota la pell i arriben fins a un neuroestimulador -semblant a un marcapassos- i que normalment s’allotja a la regió pectoral o abdominal. Aquest aparell genera uns impulsos elèctrics, els paràmetres del qual poden ser modificats mitjançant un comandament extern fins a observar la resposta desitjada.

L’estudi s’ha publicat la revista ‘The Journal of Clinical Psychiatry’ i és el seguiment més llarg de pacients dut a terme mai a Europa per estudiar l’eficàcia d’aquest procediment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia