Salut

Un assaig de Salut Empordà descobreix la causa del dolor del paracetamol endovenós

La Fundació Salut Empordà ha aconseguit determinar, a través d’un assaig clínic, que existeixen diferències significatives en el dolor percebut durant l’administració de paracetamol entre dos grups de pacients intervinguts en el bloc quirúrgic de l’hospital de Figueres. Per una banda, els que van rebre paracetamol sense àcid ecètic, no van presentar dolor; mentre que els que van rebre paracetamol amb l’àcid, sí que en van presentar.

L’estudi va ser aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris i ha estat realitzat per Xavier Cerezuela, Ester Guitart i Maria Pujol, infermeres del Bloc Quirúrgic; la infermera Aurora Fontova del Servei d’Urgències i Institut de Recerca Glòria Compte, i Ferran Bossacoma, cap del Servei de Farmàcia. Es tracta d’un treball propi, impulsat i realitzat per la FSE, amb l’objectiu de comprovar si el component que es fa servir per assegurar l’estabilitat i facilitar l’administració del paracetamol i descobrir si podia ser la causa d’un increment de dolor en alguns pacients, segons informa l’ACN.

Els responsables de l’estudi expliquen que “ens vam adonar que els pacients tenien dolor local a l’hora d’administrar-los el paracetamol endovenós. Va ser a partir d’aquí que ens vam plantejar quina podia ser la causa d’aquest dolor”. També afegeixen que “es va realitzar un assaig clínic aleatoritzat doble cec amb dos grups. Això vol dir que ni el pacient ni el professional tenien coneixement de si s’havia administrat el paracetamol amb àcid acètic com a excipient, tenint en compte que des del servei de farmàcia es van dispensar els medicaments embolicats i numerats aleatòriament”

Durant els mesos d’agost a novembre del 2020, es van incloure en l’estudi tots els pacients majors d’edat intervinguts que van necessitar de l’administració de paracetamol endovenós. La mostra va ser de seixanta pacients per grup. Els autors de l’assaig clínic van registrar presència de dolor en el 48,3% dels pacients del grup d’infusió de paracetamol amb àcid acètic, mentre que en el grup sense acetat no es va donar cap cas de dolor. La quantificació del dolor per part del pacient es va analitzar mitjançant una escala numèrica verbal que responien ells mateixos.

Així doncs, aquest estudi evidencia que l’administració de paracetamol amb àcid acètic com a excipient és més dolorós que els que contenen altres excipients. Per altra banda, aquesta investigació ha sortit publicada a la revista Metas de Enfermería. A més, aquests resultats han implicat el canvi en l’adquisició i administració d’aquest fàrmac a escala de tota la Fundació Salut Empordà. Una translació directa de la recerca a la pràctica clínica assistencial que, amb la publicació dels resultats, pretén fer-la extensiva a la resta de la comunitat científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia