salut
Qüestionen l’estudi de Bonmatí sobre el plom
La plataforma Bonmatí, Prou Contaminació qüestiona les conclusions de l’estudi del Departament de Salut, que descarta que hi hagi cap relació entre les concentracions de plom dels participants de Bonmatí que es van fer analítiques de sang i el lloc on viuen. L’estudi va descartar concentracions altes en el 99,3% de les 140 extraccions que es van fer per l’alarma generada per una indústria del municipi que es dedica al reciclatge de bateries, una activitat que els veïns temen que podria produir emissions tòxiques.
Salut i Acció Climàtica van exposar aquestes conclusions en una reunió informativa celebrada amb els veïns dimarts al vespre. La plataforma, però, va posar en qüestió aquests resultats perquè assegura que un mes abans de les extraccions, que es van fer el 12 de juny, el forn de la indústria no va generar partícules tòxiques perquè pràcticament no va funcionar. “L’analítica de sang només mesura la quantitat de plom que el cos ha ingerit durant l’últim mes”, va assegurar ahir Pere Bagué, membre de Bonmatí, Prou Contaminació. Segons Bagué, un escrit de la Junta de Residus a la plataforma confirmaria que el forn va estar parat durant tretze dies laborables. Això voldria dir que, descartant els caps de setmana, el forn hauria funcionat només set dies el mes abans de fer-se les analítiques. “Els resultats no donen la mesura del que els veïns absorbeixen habitualment, la manera com s’ha fet desvirtua el valor de les analítiques”, va explicar Bagué.
A més, la plataforma tampoc es creu l’argument que la proximitat dels habitatges a la indústria no tingui incidència en l’analítica. Segons Bagué, dos estudis de l’empresa Tecnoambiente que van analitzar mostres de sòl recollides l’agost passat van posar de manifest que els nivells de contaminació per metalls pesants, sobretot per plom, són molt alts, especialment les recollides a tocar de la indústria. “Aquest estudi demostra que la proximitat de l’empresa és un factor d’incidència claríssim”, va afegir Bagué. La plataforma assegura que el plom que es diposita en superfície només pot provenir de les partícules escampades per l’empresa.
Demandes dels veïns
Per tot això, la plataforma no dona per bones les conclusions de Salut i reclama més proves per descartar qualsevol afectació de l’activitat de la indústria en la salut dels veïns de Bonmatí. En la mateixa reunió va reclamar una analítica de plom en cabell perquè assegura que dona el reflex de la quantitat acumulada en el cos en un termini més llarg de temps. Concretament, d’un mes per cada centímetre de cabell. “Com que ho van descartar vam reclamar que els veïns puguin fer-se un cop l’any una analítica de plom en sang al CAP quan ells vulguin”, va explicar Bagué. D’aquesta manera, a diferència de l’analítica conjunta, es tindrien resultats de tota mena de períodes: “Fer-les totes de cop no ens ha donat tranquil·litat perquè en aquell moment el forn pràcticament no va funcionar.” Segons Bagué, Salut estudiarà aquesta demanda dels veïns.
Finalment, Bonmatí, prou contaminació reclamarà que s’instal·li una estació de mesura de material particulat que analitzi diversos tòxics: “No volem que sigui només de plom perquè una inspecció del 2021 va detectar que la indústria emetia un excés de mercuri.” A més, segons Bagué, els estudis de sòl superficial han detectat un excés d’altres metalls pesants, com ara el bari. “Aquesta estació estaria justificada perquè hi ha habitatges a només 60 metres d’aquesta indústria, ara estem en espera d’una resposta”, va concloure Bagué.