salut
L’hospital comarcal del Ripollès necessita cobrir vuit places d’infermeria
La captació de personal és un dels reptes que ha d’afrontar l’hospital de Campdevànol. El centre no és aliè a la falta de professionals sanitaris a tot el país. El director-gerent, Joan Grané, ha explicat que actualment necessiten cobrir vuit places d’infermeria, entre jubilacions i baixes, segons informa l’ACN. “En busques i no n’hi ha”, indica, tot admetent que per a un hospital de muntanya encara és més difícil atraure talent. La falta de metges, en canvi, l’han “compensat” gràcies a l’aliança estratègica amb el Consorci Hospitalari de Vic amb qui treballen de forma coordinada. L’endocrinologia i la neurologia són serveis que es volen incorporar al centre del Ripollès a curt termini. Aquest divendres s’ha presentat el Pla Estratègic 2022-2026.
D’una plantilla de trenta infermeres, l’hospital comarcal del Ripollès té vuit vacants que encara no han aconseguit cobrir. Grané situa el problema en “un tema de mercat”: davant la falta de professionals arreu, acostumen a guanyar els hospitals de referència i no pas els més petits. En relació als incentius econòmics a l’atenció primària que el Departament de Salut va anunciar per a les zones rurals, el responsable del centre assegura que no en té coneixement, a banda del que s’ha dit als mitjans. Creu que hi ha hagut una “falta de planificació” perquè ja fa anys que el sector alertava de la falta de metges i d’infermeres en pocs anys.
Precisament, el pla estratègic que han presentat aquest divendres dedica un espai a la captació de talent, conscients que aquest és un repte que caldrà resoldre en els propers anys. En relació a l’anterior pla estratègic, Grané destaca un fet que per ell és fonamental i que els “fa més atractius”: l’obertura de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC el 2017 i la vinculació amb el centre de recerca. Gràcies a l’aliança estratègica que des del juny passat tenen amb el Consorci Hospitalari de Vic, els ha permès oferir als professionals que tenen la possibilitat de fer formació i recerca, “molt important per ells i també pels malalts perquè amb un metge ben reciclat i ben format l’atenció que rep el pacient és millor”. Una situació, remarca, que amb l’aliança que tenien abans amb l’hospital d’Olot i el Trueta això no els va passar mai, ha dit. Des del juny passat, els pacients del Ripollès que s’han de sotmetre a una intervenció quirúrgica de cirurgia general amb ingrés o urgent s’han de desplaçar fins a Vic enlloc d’anar a Olot, com havia passat en els últims anys.