salut
Els ancians que viuen en residències s’atendran al seu centre pels equips d’atenció primària (EAP)
Salut i Drets Social han presentat el desplegament de l’atenció integrada social i sanitària a les regions Metropolitana Nord, els vallesos, Barcelonès Nord i Maresme Central
Els departaments de Salut i Drets Socials han presentat avui com faran el desplegament de l’atenció integrada social i sanitària a tots els centres de gent gran de la Regió Metropolitana Nord, que engloba les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès Nord i Maresme Central.
Jordi Amblàs Novellas i Conxita Barbeta Mir, directors d’Atenció Integrada dels departaments de Salut i Drets Socials, han exposat que amb el nou model les persones que estan vivint en residències de gent gran podran ser ateses allà mateix pels EAP (equips d’atenció primària). Es tracta d’una mesura que ja s’havia assajat durant la pandèmia i que el 2024 s’aplicarà de manera estructural a tot Catalunya, com van anunciar els consellers Balcells i Campuzano el novembre de 2023.
A la Regió Metropolitana Nord, amb 235 residències de gent gran, el desplegament del nou model serà en dues fases. En la primera fase, que comença el 19 de març, es treballarà amb 118 residències i 43 EAP (equips d’atenció primària). En la segona fase, a partir del 15 de setembre, s’actuarà en 117 residències i 27 EAP.
Millorar l’atenció sanitària a les residències és clau perquè les persones residents solen presentar necessitats especials: tenen una mitjana de 9,2 malalties cròniques (amb una prevalença del 57% de demència) i una mortalitat anual del 20% (el 50% té necessitats d’atenció pal·liativa). A més, gairebé el 90% es classifica en les categories de màxima complexitat clínica o d’alt risc i el 97% té un elevat grau de dependència.
El gerent de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord, Arturo Míguez Rey, i la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Barcelona, Marta Masagué Arboler, han estat els encarregats de presidir l’acte, que s’ha fet a l’espai d’Arts Escèniques d’Alella amb dues-centes cinquanta persones representants de les residències i els equips d’atenció primària (EAP) del territori. L’objectiu ha estat el d’exposar quin és el nou model d’atenció sanitària als centres de gent gran i amb quin calendari s’implementarà.
Arturo Míguez Rey i Marta Massagué Arboler han explicat el perquè de l’aposta del Govern de la Generalitat per l’atenció integrada social i sanitària. “Coordinar el serveis sanitaris i socials és vital per poder donar una resposta única a les necessitats de les persones grans –ha afirmat Míguez. Estem segurs que amb el nou model millorarà l’atenció i la seva qualitat de vida”. El gerent de la Regió Metropolitana Nord ha afegit que “les persones que viuen en residències han d’estar cobertes per l’atenció primària com qualsevol altra persona que viu a casa seva”.
Per la seva part, Marta Masagué Arboler ha subratllat la importància de “donar resposta a una necessitat demogràfica i social”.“Comencem a caminar”, ha dit. I ha volgut agrair molt especialment la tasca dels professionals de les residències i dels equips de primària, així com la implicació dels tècnics de Drets Socials i Salut en el desplegament de l’atenció integrada. “És molt important escoltar-nos i reconèixer la feina que fem totes”, ha assegurat.
L’alcalde d’Alella, Marc Almendro Campillo, ha donat la benvinguda als assistents i ha celebrat que “sigui a Alella on es doni el tret de sortida al desplegament d’aquesta aposta tan necessària cap a l’atenció integral”.