Ripoll
Facilitar els àpats als qui els costa mastegar i empassar
La unitat de benestar de la Fundació MAP de Ripoll està duent a terme un projecte pioner per prevenir la disfàgia –dificultat per empassar líquids i sòlids per l’alteració d’una o més fases de la deglució– i també per millorar la qualitat de vida de les persones que la pateixen.
El projecte Deglució, disfàgia i nutrició ha de permetre millorar la salut en relació amb l’alimentació de les 160 persones ateses a l’entitat que pateixen aquesta problemàtica i hi treballa un equip que vetlla per la prevenció de les alteracions produïdes per la disfàgia i la millora dels àpats. Tot això, la Fundació MAP ho intenta aconseguir a través d’una bona presentació dels aliments, amb noves textures, amb productes de suport, amb la incorporació de nous recursos tecnològics per la disfàgia i, a més, també té en compte el vessant pedagògic incidint en la formació per als professionals i les seves famílies. Durant el 2023, s’ha iniciat el treball de tots aquests aspectes, incidint sobretot en persones en procés d’envelliment i envelliment prematur.
La disfàgia afecta sobretot persones grans amb discapacitat ateses a la residència, però també altres persones vinculades a diferents serveis de l’entitat. En l’àmbit de salut, la disfàgia juga un paper molt important perquè pot causar infeccions respiratòries, desnutrició, deshidratació i baix pes.
Salut i nutrició
Amb aquest projecte, el MAP vol contribuir a prevenir i reduir malalties respiratòries derivades de la disfàgia, millorar l’estat nutricional de les persones afectades, augmentar l’autonomia i el benestar personal en els seus àpats i augmentar el coneixement i sensibilitzar sobre la importància de la disfàgia i l’alimentació.
Entre altres coses, els tècnics especialistes de la Fundació MAP estan recollint dades i analitzant-les per poder formular millores per a aquest col·lectiu i comunicar-les als professionals de suport i als familiars, estan introduint aigües gelificades per millorar la hidratació i estan guiant per a la compra de productes per a la realització dels àpats –mobiliari adaptat, motlles i productes de suport adaptats, material per poder fer uns àpats adaptats a les necessitats de cada persona– i també intervenen revisant menús i la qualitat nutricional dels triturats per part de professionals especialitzats d’infermeria i dietètica i nutrició.
A més, duen a terme sessions de logopèdia especialitzades per millorar la deglució i millorar les postures compensatòries, també de fisioteràpia i formació a professionals i familiars sobre alimentació i la disfàgia.