TORROELLA DE MONTGRÍ
L’ampliació del CAP permet doblar les consultes i incorpora una base del SEM
Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre, passant de 12 a 24. El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha visitat aquest divendres l’ampliació, construïda en un solar cedit per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. Les noves instal·lacions entraran en funcionament el 2 de maig i també incorporen una base del SEM, que es reubicarà en aquests espais. El CAP de Torroella està gestionat per Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE).
L’edifici té forma de pinta, amb mòduls que surten del bloc principal. Arquitectònicament s’han mantingut les línies generals del projecte del CAP original i s’ha construït un tercer mòdul, respectant l’espai entre edificis per garantir un bon assolellament de les sales d’espera i de les consultes. Partint del vestíbul, es manté aquest esquema de pinta que dona accés als 3 mòduls: el més proper al carrer que inclou l’àrea d’atenció continuada i la zona de personal i els 2 mòduls següents de consultoris, un d’ells ja existent i l’altre, d’ampliació.
L’ampliació del CAP s’ha realitzat en un edifici annex d’obra nova i que consta de planta baixa i primer pis. A la plantabaixa s’hi ubiquen els espais dedicats a l’atenció assistencial: les 12 consultes noves. D’aquestes, 2 es van concebre per a l’atenció de patologies en què sigui necessària la separació de circuits i aïllament, motiu pel qual compten amb un accés diferenciat. La primera planta acull les zones de treball dels professionals, àrea de personal i una sala d’educació sanitària. A més, a la teulada d’aquest edifici annex s’hi han instal·lat 91 plaques fotovoltaiques d’uns 40KWp amb capacitat per generar una producció anual d’energia en uns 60.000kWh, que reduirà la despesa energètica del CAP.
Pel que fa a la base del SEM, es distribueix en planta baixa i planta primera, amb la marquesina per a l’aparcament de les ambulàncies. Es concep com un mòdul a part amb accés independent, tant des de l’exterior com des de dins del mateix CAP. La base disposa de vestidors, quatre cambres de recuperació (habitacions) per als professionals de guàrdia, sala de descans i zona de treball. Actualment Torroella ja té una base d’ambulàncies doble que amb l’ampliació del CAP de Torroella canviarà l’emplaçament.
L’obra d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí s’ha basat en el projecte arquitectònic dissenyat per Cantallops-Vicente arquitectes SLP i en l’obra hi ha participat els adjudicataris S3E Serveis tècnics i projectes SL; la constructora Roig Construcciones y Servicios SL; i l’UTE Serveis d’arquitectura i enginyeria AT3 Oller-Peña SLP - Virginia Otal Benedé que s’han encarregat de la direcció d’execució.
L’ampliació i remodelació de l’equipament és fruit de la col·laboració entre institucions: l’Ajuntament de Torroella, el Departament de Salut i la Regió Sanitària Girona del Servei Català de la Salut, amb l’objectiu d’adequar l’equipament a les necessitats actuals i de creixement de població i del nombre de professionals. El projecte ha rebut finançament europeu del fons REACT-UE i en conjunt s‘ha actuat sobre una superfície construïda de 1.284 metres quadrats.
Balcells: “Una obra molt necessària”
El conseller Balcells ha manifestat la satisfacció per l’acabament d’una obra “molt necessària que permetrà a l’equip d’atenció primària treballar en unes condicions més adequades” i que es posarà en funcionament “de forma immediata en les properes dues setmanes”. Balcells ha posat en valor l’excel·lència de l’equip d’atenció primària de Torroella i ha destacat que l’equipament incorpori una base del SEM, que “facilitarà la relació amb els professionals del punt d’atenció continuada del CAP, especialment en les temporades d’estiu quan creix el nombre de població”. A més, ha ressaltat l’arquitectura de l’edifici, l’entrada de llum natural i la sostenibilitat.
A la visita d’aquest divendres també hi ha assistit l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí; el gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia; el cap territorial a Girona del SEM, Juan Carlos Palacio; les codirectores de SSIBE, Anna Ribera, i, Montse Garcia, i la directora de l’equip d’atenció primària, Alícia González. Un cop finalitzada la visita, el conseller s’ha reunit amb professionals del centre.