Sanitat
El Clínic, primer centre d’Europa i segon del món en operar la vàlvula aòrtica amb cirurgia robòtica
Des de 2021 el centre ha dut a terme amb èxit 21 cirurgies a pacients amb estenosi
És una que evita l’operació oberta convencional i que redueix el temps d’ingrés i recuperació
L’estenosi és una patologia del cor que fa que la vàlvula aòrtica no es contregui bé. Fins fa poc per intervenir aquests pacients calia obrir el tòrax i fracturar l’estèrnum, però des de l’any 2021 l’Hospital Clínic de Barcelona ha aconseguit fer 21 operacions a pacients amb aquesta patologia utilitzant la cirurgia robòtica. D’aquesta manera, l’hospital barceloní s’ha consolidar com el primer centre d’Europa i el segon del món en utilitzar aquesta tècnica per operar la vàlvula aòrtica. La innovadora metodologia, que es fa gràcies al robot Da Vinci, és molt menys agressiva que l’operació oberta convencional. Els metges fan quatre incisions de pocs centímetres a través de les quals substitueixen la vàlvula espatllada per una pròtesis metàl·lica o biològica. El sistema redueix el temps d’ingrés i de recuperació, així com la necessitat de posar marcapassos en un futur.
La vàlvula aòrtica és una de les quatre vàlvules que controlen el flux de la sang al cor. Quan presenta problemes, es manifesta en forma de falta d’aire, marejos, dolor al pit i pèrdua de coneixement. Afecta al 4% de la població i és més freqüent en persones majors de 70 anys.
El responsable del programa, el doctor Daniel Pereda, ha explicat aquest problema és “la principal causa d’intervenció sobre vàlvules a tot el món”.
L’especialista ha comentat que actualment el tractament d’aquesta patologia ha evolucionat molt, de forma que a banda de la tradicional cirurgia oberta, també s’han estès d’altres tècniques com al col·locació d’implants amb catèters. Amb tot, ha avisat que aquestes opcions no sempre són adequades per a tots els pacients.
En aquest context, ha defensat que la nova metodologia empleada pel Clínic presenta moltes avantatges, sobretot per a persones joves. “És una cirurgia extremadament complexa que només es pot fer en centres d’alta excel·lència”, ha destacat.
Primera pacient
Kati Zapata, una noia que des de ben petita havia fet molt esport i molta muntanya, va ser la primera pacient en ser intervinguda amb la nova tècnica. Quan a començar a veure que no podia seguir el ritme i que li feien mal les cames i els braços es va espantar. Avui ha relatat que quan van donar-li el diagnòstic i van infomar-la que tenia una doble lesió a la vàlvula aòrtica va tenir “un ensurt majúscul”.
Per aquest motiu, ha celebrat que finalment poguessin intervenir-la amb cirurgia robòtica, ja que va poder-se recuperar molt ràpidament. “En deu dies vaig començar a fer vida normal, en un mes ja podia anar a la muntanya a caminar i en dos estava fent escalada”, ha recordat Zapata que s’ha mostrat convençuda que els metges van salvar-li la vida.